Хамилтън изравни постижение на Шумахер

17:14, 11 окт 20 / Спорт 25 2086 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Световният шампион Люис Хамилтън спечели с лекота Гран при на Айфел (Германия) от Формула 1 и изравни постижението на легендарния германец Михаел Шумахер с 91 победи. Кими Райконен пък счупи рекорда за най-много състезания в най-престижната автомобилна надпревара, след като стартира за 323-и път и веднъж повече от Рубенс Барикело, предаде БНР.

Хамилтън направи най-добрия старт и се изравни в първия завой с Валтери Ботас. Британецът обаче спря късно и излезе от външната страна на шикана, а Ботас бе избутан още по-навън, но скандинавецът улови бързо състезателната линия за втория завой и запази първата си позиция от съботната квалификация.

F1 - 70 години високоскоростен адреналин

В следващите няколко обиколки Ботас поддържаше около 1.5 секунди преднина срещу световния шампион, но финландецът първи се сблъска с проблеми. В 13-ата обиколка той получи дефект в гумите и отстъпи лидерството на Хамилтън, след което се прибра в питлейна и се върна зад Даниел Рикардо на четвърто място. Това обаче не бе краят на тревогите за финландеца, който загуби мощност в двигателя в 17-ата обиколка и две по-късно се оттегли от "Нюрбургринг".

След като и Себастиан Фетел се завъртя по-рано в състезанието и го продължи от подножието на десетката, Гран при на Айфел стана надпревара между двама - Хамилтън срещу Макс Ферстапен, който обаче бе на около 8 секунди от британеца.

Автомобил по сигурността се появи на пистата в 45-ата от общо 60 обиколки и се оттегли десет преди края, сближавайки лидерите в класирането. Хамилтън обаче подобри на два пъти рекорда за обиколка на "Нюрбургринг" още след рестарта на състезанието, а Ферстапен задържа зад себе си Рикардо. Близо зад австралиеца на четвърто място завърши Серхио Перес.

Рекорд донесе полпозишън на Хамилтън, "Ферари" с исторически провал на "Монца"

Така със седмата си победа за сезона Хамилтън натрупа актив от 230 точки. Ботас е втори със 161, а Ферстапен е трети със 147, след като подобри рекорда на "Нюрбургтинг" в последната обиколка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама