Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма

16:05, 11 окт 20 25 3296 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Снимка: Министерство на околоната среда и водите

Акцията е по разпореждане на Върховната административна прокуратура. В нея участват Икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, както и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като  има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Евдокия Манева: Екоминистърът не разбира нищо и се занимава само с пиар акции

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама