Маските – начини на (зло)употреба

10:00, 12 окт 20 25 2865 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

Омръзна ли ви вече темата за маските? Кой как ги слага, защо трябва да ги носим, с какво помагат, на какво пречат, къде трябва и не трябва да сме с тях и нарушават ли (не дай си Боже!) някакви наши изконни граждански свободи? На мен определено ми писна. Но ето, че отново дойде момент, в който разговорът за носенето на маски е особено важен и належащ. За пореден път.

Честно да си призная, не съм предполагал, че едно малко парче плат с два ластика отстрани ще се окаже такава драма и препъникамък за обществения консенсус. Ако толкова много възмущение и отпор бяха предизвиквали разни други социално значими теми, които пропускаме тихомълком, цена нямаше да имаме! Например за продажбата на цигари, алкохол и енергийни напитки на подрастващото поколение, което и без да се трови само, не живее в най-здравословния хабитат. Или да кажем за семейното насилие, от което годишно пострадват жени, че и мъже, горе-долу колкото от сезонната грипна епидемия. Нерядко има и загинали.

Такива проблеми обаче ги прескачаме с лека ръка и не обичаме много да развалят душевния ни комфорт. Виж носенето на маски е друга работа – то е напълно непоносимо и изключително несправедиво! За него няма как да не роптаем!

Маските се оказаха тежък дразнител на населението, какъвто отдавна не ни беше провокирал толкова масово и остро. И то не само у нас. По цял свят се мрънка и демонстрира срещу тях. В същото време те са най-малкото и безпроблемно противодействие, което можем да приложим срещу безумието на ширещата се пандемия. А тя очевидно не желае да ни остави на мира и да си тръгне сама.

Снимка: Unsplash

Тази ковид-гад до такава степен започна да се подиграва с нас, че е крайно време да ѝ се оплезим предизвикателно и да предприемем решителни мерки срещу нея.

Е как да се оплезим“, ще кажат скептиците, „като ни карат да слагаме маски? Маската ограничава плезенето, а следователно и гражданската ни позиция.“

Но точно тук много бъркат!

Маската като гражданска позиция

Всъщност – ще се обърна към същите тези скептици – носенето на маска само по себе си е една доста стабилна гражданска позиция на противопоставяне срещу бедата, която ни е сполетяла. На готовността да се борим смело срещу нея, а не да се правим, че няма проблем и да чакаме някой друг да го разреши или да мине от само себе си.

Носенето на маска спокойно би могло да се приеме като нашето лично оплезване срещу вируса, за да не кажем направо показване на среден пръст. Както и солидарно обединение на осъзналото сериозността на проблема си общество. Маска, вместо тениска или профилна снимка с надпис в стил Je suis Charlie” („Аз съм Шарли (Ебдо)“) – трендът, който тръгна от атентата срещу френското хумористично списание и започна да се ползва при всеки повод на социална съпричастност към обществена трагедия или проблем.

Но дори да сте от онези крайни скептици, според които въобще не съществува коронавирус, то също имате чудесна възможност да изразите протеста си, като напишете на няколко маски „Аз не вярвам в Covid-19 и демонстративно ги носите върху устите и носовете си при всяка ваша поява сред обществото. Маската ви ще представлява своеобразен билборд, върху който да изразите позицията и несъгласието си. В същото време ще предпази един куп други хора, които не само вярват в съществуването на коронавируса, а и биха могли да изгубят живота си покрай вашите прояви на маскен нихилизъм.

Това, на първо четене, ми хрумва като идея за един доста приемлив вариант, в който маската не само не ви възпира от изразяването на позиция, ами направо ви подпомага тя да достигне до повече хора – а именно всички, с които се разминавате по улиците.

За хората с по-мистичен и суеверен светоглед пък имам друго предложение:

Маската като амулет

Носите ли червен конец на ръката си, за да ви пази от лоши погледи? А синьо мънисто на врата против уроки. Или висящ тибетски аксесоар, който съдейства на третата ви чакра да се отвори? Тогава новият продукт е точно за вас – маска-амулет! Тя затваря достъпа до носа и устата ви, но разширява отвора в небитието, в който се разполага вашият земен път! Предпазва ви от чужди кихавици и подкашляния, както и от всякакви корона-уроки, че и от по-обикновени проклятия като грип и вирусна пневмония.

Вече се продава в любимия ви цвят, без това да отслабва силата ѝ на действие. Спрете да робувате на до болка втръсналия ви червен кабалистичен конец – вземете си маска-амулет, и ако не се преродите с нея, то поне няма да заразите с ковид възрастните си родители.

Спирам дотук с шегите. Извинявам се, ако звучат малко цинично, предвид усложняващата се обстановка. Нещата наистина са сериозни, втората вълна на болестта, която мнозина у нас отричат и подценяват, се вихри с пълна сила из Европа. Белгия, Франция, Великобритания, Испания и Италия отново си припомниха кошмара, който преживяха в края на миналата зима и връщат задължителното носене на маски дори на открити пространства. Те не могат да си позволят отново „лукса“ да понесат същите човешки загуби, които ги сполетяха при първата вълна. И това всички да сложат по една маска е най-малкото, което могат да направят като общество, поне за да положат някакви усилия да се предпазят.

Ние в България имахме късмет при първата вълна. Числата на заразените и на починалите не бяха толкова драматични, колкото на запад и на изток от нас. Дано и при втората имаме подобен шанс. Дали защото сме по-малко и затворено общество, или поради някаква друга незнайна причина, дай боже и този път да сме далеч назад по заразени и загинали от коварния щам. Макар че от друга страна това за мнозина размива сериозността на проблема и ги кара да бъдат по-недисциплинирани.

Така или иначе отново дойде време сериозно да се замислите. Дори и един живот да спасите, дори на един болен да спестите мъките, дори едно семейство да предпазите от грижите и притесненията около техен болен роднина – не си ли струва заради това да окачите тая пуста маска на ушите си, докато се намирате сред повече хора, дори да не ви е приятно? Никой няма да ви сметне за слаб, лишен от право на свободно слово или сляп роб на някаква тайна омерта, която се гаври с човешките съдби чрез измислена болест. Реално нищо кой знае какво няма да загубите! За разлика от други, които могат да загубят всичко.

А после се приберете вкъщи, свалете маската и псувайте на воля колкото искате! Имате пълното право – вие сте свободен човек и маската ни най-малко не ви е отнела тази привилегия! Ако от това ще ви олекне и ще ви накара да се чувствате по-независими – псувайте колкото сила имате!

Но, моля ви, оставете и на другите хора около вас свободата и правото да останат живи!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама