Управляващите спокойни за европейското финансиране въпреки скандалите

13:11, 08 окт 20 / Политика 25 1847 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В момента няма риск от загуба на европейски средства, увери вицепремиерът Томислав Дончев, попитан може ли да се стигне до спиране на еврофондове заради имиджа на България. Дончев участва на организиран от КНСБ форум за дигиталната и зелената трансформация на България.

Политолог прогнозира натиск върху България и спиране на еврофондове

"Европейско финансиране може да бъде ограничавано и може да бъде спирано по много конкретни причини и те са свързани с дефицити,  пропуски в системите за управление и контрол. Финансиране не може да бъде ограничено и не може да бъде спряно вследствие политически скандал. В момента контролната система на България работи добре, бих казал отлично", коментира Дончев, цитиран от БНР.

Според него резолюцията на Европейския парламент за състоянието на върховенството на правото у нас не е нормативен документ. „Това е някакъв вид сигнал от Европейският парламент. След като се запознах с проекта на резолюция, ако това е сигнал, то е доста объркващ, защото в него има разнопосочни послания", посочи Томислав Дончев.

Трифонов: За ЕНП и Вебер чекмеджетата и корупцията нямат значение

Той съобщи, че следващата седмица започват обществените консултации по Националния план за възстановяване и устойчивост. „Това не може да е планът на правителството. Това трябва да е планът на България, а и в крайна сметка кой, каквото и да ви обяснява, този план при всички случаи, 100% ще бъде реализиран от следващото правителство“.

Ангажиментът на това правителство би могло да бъде да го подготви. Крайният срок е април следващата година. Мисля, че като национално усилие, ние в общи линии, в рамките на тази година трябва да бъдем готови“, на мнение е Дончев. По думите му ключовият въпрос ще бъде къде да се насочи финансирането, което трябва да е обвързано с реформи, защото на базата на този план страната ще получи финансиране от 6,2 милиарда евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама