Как българите довършват фразата: „Преди да умра искам да...“

10:00, 08 окт 20 / София 25 2699 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

През 2011 година американката с тайвански произход Кенди Чанг преживява трагедия, след която малко хора се съвземат – майка ѝ умира неочаквано. Тогава тя се замисля колко истории и спомени на хора, които са починали внезапно, остават неразказани и решава да превърне траура си в един най-мащабните арт проекти, които обикалят целия свят, а отскоро и България.

Черни дъски за бели мисли

Кенди Чанг започва от съседите си, като на самозалепящи се листчета им задава въпрос, който се превръща в мото на проекта ѝ: Какво искате да направите, преди да умрете? Листчетата бързо прерастват в стена, върху която съседите ѝ описали мечтите и надеждите си за бъдещето. Пространството скоро се оказало тясно и Чанг увеличила мащаба, като превърнала изоставена сграда в Ню Орлиънс в голяма черна дъска с недовършени изречения „Преди да умра искам да...“, споделя тя в лекция за TED.

По същата причина и младата певица Албена Танева решава да постави три черни дъски на площад "Славейков" - за кратко време тя губи двама любими хора - свой приятел и леля си. "Аз вярвам, че след смъртта само физически си отиваме, иначе присъствието ни се усеща. За мен този проект е много скъп", разказва Албена пред БНР.

Снимка: Топновини

Фундаментални размисли на родна почва

От няколко дни софиянци могат да споделят мисли, асоциации и емоции по темата. Световната кампания се премести на родна почва под формата на черен триъгълник, поставен на метри от фонтана на площад „Славейков“.

Случайно или не, инсталацията е поставена точно на мястото, където преди 15 години загина нелепо 34-годишният Веселин Маринов. През 2005 г. той почина от токов удар, когато потопи ръцете си във фонтана на „Славейков“.

Арт провокацията ще остане в столицата до края на месеца и макар че е отскоро в София, вече е разбунила духовете и противоречивите чувства сред минувачите. Някои от тях мечтаят да подобрят материалното си състояние, други пък гледат на смъртта със сарказъм.

Заедно със София, Кенди Чанг вече притежава 5000 дъски на 35 езика с размисли какво искат да постигнат хората, преди да настъпи последният им ден. Взети заедно, те показват моментна снимка на ценностите, които обществото ни поставя най-високо в този момент. А съдейки по българските надписи, и на страховете ни.

Снимки: Топновини

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама