Парламентът отхвърли ветото: На изборите ще гласуваме и с машини, и с бюлетини

12:02, 08 окт 20 / Политика 25 4167 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Очаквано мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Изборния кодекс, с част от които се дава възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини. За повторното приемане на изборните правила гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 89 от БСП, ДПС и независимите бяха против, съобщи „Дневник“.

Така на следващите избори в секциите над 300 избиратели ще има възможност да се гласува и с бюлетини, и с машини. Според досега действащото законодателство трябваше да се гласува само с машини.

Ще има възможност и за провеждане на референдуми по въпроси, касаещи компетенциите на Великото народно събрание, в т.ч. дали България да е парламентарна или президентска република.

ГЕРБ прехвърлят логистиката на ЦИК, за да излязат "чисти" след изборите

"ГЕРБ готви служебна победа"

Президентът заподозря ГЕРБ в опит да си докара служебна победа на предстоящите парламентарни избори и върна няколко промени в Изборния кодекс - даването на възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, което според него обезсмисля машинното гласуване; опростяването на протоколите на секционните избирателни комисии, което няма да улесни работата на комисиите; директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на търговското дружество "Информационно обслужване" АД, както и разрешението за референдуми по въпроси, които касаят компетенциите на Велико народно събрание.

Според държавния глава парламентът не се съобразява с препоръките на Венецианската комисия и прави промени в изборните правила непосредствено преди изборите.

БСП и ДПС подкрепиха ветото на Румен Радев и поискаха управляващите да се възползват от възможността да поправят грешките си, за да не се дискредитират изборите.

ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на ЦИК

"Някой ще оспори резултатите"

Във нежеланието на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да не се съобразят с президента БСП видя замисъл на управляващите да "стане изборна бомба", да има много грешки в протоколите и да обжалват резултатите от парламентарните избори. В отговор от ГЕРБ заподозряха, че за това се готви Румен Радев.

Според Крум Зарков от БСП ГЕРБ си търси виновник за провал на машинното гласуване, заради което прехвърля отговорността на Централната избирателна комисия. И после ще предложи да се махнат машините изобщо.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за голяма избирателна активност на парламентарните избори, за да се елиминират манипулациите на вота. Така щяло да сложи край на модела на управление на ГЕРБ и нямало да има кабинет "Борисов 4". В отговор Тома Биков от ГЕРБ я попита как очаква хората да гласуват, като правят внушения за предстоящи манипулации. Според социалистите управляващите рушат доверието в парламента, което е само 7 на сто.

"Да не се учудите, ако след 30 години демокрация някой в България не признае резултатите от изборите. Компрометирането на доверието в изборния процес е компрометиране на демокрацията", обърна се Йордан Цонев от ДПС към управляващите. Според него има два изхода - или само машинно гласуване, или гласуване с бюлетини, но и броене с машини.

Аргументите на ГЕРБ обаче бяха, че хората искат да имат избор при гласуване, тъй като на европейските избори м.г. само 7-8 на сто от избирателите гласували с машини; че с машини не се гласува в развитите страни в Европа; че имало повече възможности да контролиран вот. Според депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов можело един строител да седне до друг строител и да му покаже как да гласува. "Обединените патриоти" са на мнение, че мотивите на президента стават все по-слаби.

Управляващи и опозиция спореха и кой от тях "слиза при хората" и знае какво искат. Според БСП управляващите ги е страх да идат на площада при протестиращите и затова ги извозват с микробуси от парламента. Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идвали хора от БСП, които не искали машинно гласуване.

"Данчо, извади го и го сложи пак", обяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Рамадан Аталай, цитирайки как председателят на парламента казвала на депутатите как да се регистрират и гласуват в зала и така дискредитирала машинното гласуване.

Към края на дебата Хамид Хамид критикува зам.-председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ по начина на водене и обяви: "Не сме събота и не сте в Лом." Преди седмица Цвета Караянчева се оправда за репликата "Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе" с обяснението, че е изречена в събота и е била на партийно събитие.

В дебата по ветото ГЕРБ и БСП си казаха също, че няма да се коалират след изборите. Тома Биков от ГЕРБ пък нарече Мая Манолова "революционер и поет", припомняйки, че тя е автор на голяма част от изборните правила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама