Почина Еди Ван Хален, един от 100-те най-велики китаристи

11:00, 07 окт 20 / Култура 25 3259 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

След дългогодишна битка с рака на гърлото почина Еди Ван Хален знаменитият китарист от рок групата Ван Хален“. Музикантът си отиде на 65-годишна възраст. Новината потвърди синът му Волганг Ван Хален в социалните мрежи.

Той беше най-добрият баща, когото бих могъл да си пожелая – той в Туитър – Всеки момент, който споделих с него на сцената и извън нея, беше подарък. Сърцето ми е разбито и не знам дали някога напълно ще се възстановя от тази загуба.“

Според информацията Еди е починал в болница „St. John’s“ в Санта Моника, Калифорния. До него са били жена му Джейни, синът му Волганг и брат му Алекс, пише Zrockradio.

В последните години имаше редица слухове за влошаващото се здраве на китариста. През септември 2019 г. вокалът на групата Дейвид Лий Рот каза, че "Ван Хален" не планират концерти в близко бъдеще. Мисля, че това е краят на "Ван Хален" и сега идва следващата фаза“, каза той, визирайки соло проекта си. „Освен това, Еди има и своя история, която ще разкаже, когато реши. Не е моя, за да я разказвам аз.

Миналият октомври Еди беше сниман до офиса на гръбначен неврохирург в Бевърли Хилс, а през ноември TMZ писа, че е прекарал няколко дена в болница, заради усложения с лечението.

Развитието на рока след края на 70-те без съмнение дължи посоката си на влиянието на легендарния музикант, който, независимо от виртуозността си с китарата, никога не се научи да чете ноти. “Нищо не разбирам от ноти и теория на музиката”, каза той пред сп. „Rolling Stone“ през 1980 г. “Всичко, което знам е, че рок енд рол китарата, както и блус китарата, трябва да бъде мелодия, скорост и вкус, но най-важното, трябва да има емоция. Просто искам свиренето ми да кара хората да чувстват нещо – щастие, тъга, дори възбуда.”

Кончината на Еди разтърси музикалния свят и десетки негови колеги изразиха скръбта си в социалните мрежи. 

"Почивай в мир, Еди. Ти промени нашия свят. Ти беше Моцарт на рок китарата", написа Ники Сикс от Мотли Крю.

"Раят ще се наелектризира", каза Лени Кравиц.

"Сърцето ми е разбито. Еди не само беше Бог на китарата, но човек с прекрасна душа. Почивай в мир, Еди", написа Джийн Симънс от "Кис".

Битката за авторското право на Led Zeppelin върху Stairway To Heaven приключи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама