Автоинструктори "погребаха" учебната дейност

15:45, 07 окт 20 25 2633 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Автоинструктурите излязоха на национален протест в София срещу предлагани промени в наредбите, рекламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори.

Включиха се представители на най-големите браншови организации в страната - Национален авто инструкторски съюз, Съюз на центровете по авто мото подготовка, Български авто инструкторски съюз, Асоциация за обучение в транспорта, както и на Съюза на българските автомобилисти - СБА, съобщи БГНЕС.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ промените в шофьорските курсове?

Протестът им започна с викове "ИААА (Изпълнителна агенция Автомобилна администрация) оставка". Недоволните автоинструктори коленичиха на площада и запазиха минута мълчание за управляващите, които са направили водачи и са станали депутати. Донесоха и ковчег и кръст, и запалиха свещи, защото по техни думи днес учебната дейност е била погребана.

Снимки: БГНЕС

Протестиращите поискаха оставката на екипа на "Автомобилна администрация", сваляне от обществено обсъждане на Наредба 37 и 41 и среща с премиера Бойко Борисов.

Протестиращите занесоха ковчега и венеца пред Миннистерството на транспорта, където поискаха среща с министър Росен Желязков. Петима от тях бяха приети на среща, но след като видяха, че срещата е с директора на ИААА Бойко Рановски недоволни напуснаха залата. Самият Рановски каза, че не може да си обясни отказа на протестиращите за среща с него.

Това е вторият протест на автоинструкторите срещу предлаганите промени, след като през януари тази година над 400 учебни автомобила блокирала жълтите павета, припомниха организаторите.

Предложените промени се отнасят до провеждането на шофьорските курсове. Част от тях е инструкторите да плащат допълнителна застраховка на автомобилите, както и те да са собственост на фирмата. Идеята на предложенията е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша се опасяват, че тези промени ще доведат до корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама