Евродепутат иска и обвинените съветници на Радев в резолюцията за България

20:23, 06 окт 20 / Политика 25 2919 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола е внесла поправки в резолюцията за България, в които предлага да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления, съобщи БНР.

Мецола настоява да фигурира текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения,  финансира продължаващите протести.

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

Сред общо 36-те поправки, които целят силно да смекчат острия тон срещу правителството в документа, евродепутатката Мецола предлага текст, в който очевидно визира съветниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев. Той е със следното съдържание: "Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин".

В друга искана от нея поправка, в която се цитират световни медии с информация за връзки на криминални групировки и държавните власти, Мецола настоява да се добави текста за връзките между разузнавателните служби и съветниците на президента, както и че се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация за държавни тайни с намерението да я предадат на трета страна.

Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

Друга поправка на Мецола гласи, че президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция.

Колегата й от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама