Нинова и Йончева в спор заради Истанбулската конвенция

19:30, 06 окт 20 / Политика 25 2547 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отказът България да приеме спорните текстове по Истанбулската конвенция изведнъж пак се превърна в тема и то покрай специалната резолюция на Европейския парламент, посветена българските проблеми в областта на корупцията и върховенството на закона. След дебатите в европарламента в понеделник вечер, в четвъртък се очаква да бъдат гласувани 25-те точки на резолюцията. Проектодокументът вече бе одобрен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), но е много вероятно да претърпи промени, съобщи „Клуб Z”.

Часове след края на дебатите и преди гласуването в Брюксел лидерката на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция в профила си в социалната мрежа, където заявява: „Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в  резолюция срещу корупцията“.

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

Евродепутатката Елена Йончева обяви, че в проекта на резолюция никъде не се призовава за приемане на текстовете на Истанбулската конвенция. Нейните текстове вече бяха определени като противоречащи на основния закон от Конституционния съд в България (след като ГЕРБ го сезира - б.р.). „Няма такова нещо, това е абсолютна лъжа. Прави се опит да се подмени темата“, каза Йончева.

В своя профил в социалната мрежа обаче Корнелия Нинова развива друга теза. Там тя пише, че основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес.  „България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре (в четвъртък - б.р.), заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира“, коментира Нинова.

Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

Затова тя ще предложи на евродепутатите на БСП„независимо, че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като  се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни“.

Елена Йончева обясни, че никъде в проекторезолюцията не се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция. „Тя обаче е спомената в т. 17, където се изразява съжаление, че този документ не е приет“, посочи Йончева. „В т. 17 се говори за домашното насилие, да се оказва помощ на жертви на домашно насилие, да се изградят специализирани центрове и да се приемат мерки, които съответстват на Конституцията“, разказа тя.

Според нея се прави опит да се подцени темата за върховенството на закона. „Някой се опитва да подцени цялата резолюция. Това е и теза на Ангел Джамбазки и националистите“, припомни социалистката изказванията на евродепутата от ВМРО в понеделник вечер в европарламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама