Близо 6600 антики на Божков са незаконно придобити

13:53, 06 окт 20 25 2381 Шрифт:
Редактор:

В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са открити 6778 предмета с белези на културни ценности, като едва 212 от тях са регистрирани и останалите са незаконно придобити, вероятно – с помощта на иманяри. Това обяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Прокуратурата счита, че останалите 6566 броя предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“, подчерта тя.

Милева посочи, че на 1 октомври е приключило претърсването и изземането на колекцията на обвиняемия хазартен бос, което започна на 30 януари.

„По-голямата част от предметите са съхранявани в нарушение на всички международни стандарти. Предмети бяха откривани в кутии, кашони, найлонови пликове, в насипно състояние“, отбеляза тя и допълни, че артефактите са били придружени с бележки с ръкописен текст, обозначаващи области в страната. Според прокуратурата това означава, „че са били придобити незаконно от иманяри и изкопани от българската територия“.

Увеличиха гаранцията на съпругата на Васил Божков на 1 млн. лева

Напишете коментар
Коментари: 1
1 МИТКОБУЗАТА 14:41, 06 окт 20

Кака Сика е много готина!Ко стана дето арестува ония дето щели да включат диверсионно поливната система пред НС?Голям смях!Сега сериозно.Сике кво сте иззели как е документирано,описано,фотографирано,имали направени химически анализи и т.н.ККакви са хранилищата на НИМ и на НХГкой е поел от държавата срещу подпис правилното съхранение на зветите антични предмети!Сике а кога сте говорили за последно с Митко Бузата дето си пие кайвето всека сътрин на брега на Дунав...Сике кажи нещо...Леле,леле,Сике тичай ония заляха НС ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама