Иво Христов: Брюксел е абстрактен коментатор, но призна за кризата у нас

13:32, 06 окт 20 / Политика 25 2279 Шрифт:
Редактор:

Дебатът в Европейския парламент за България и върховенството на закона е етапна победа за хилядите българи, които не се умориха да протестират. Брюксел най-сетне беше принуден да признае, че България е в тежка криза на демокрацията. Неприятното е, че пороците се знаят отдавна. Европа, в частност Германия, също носи отговорност за кризата с наивната си и понякога користна подкрепа към режима на Борисов. Това каза пред БНР евродепутатът Иво Христов, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Според него дебатът е показал и цялата безпомощност на европейските институции,които дори не могат да формулират избистрено мисълта си, защото робуват на брюкселския език“: „На европейски жаргон покварата, провалите, погазването на закона и демокрацията се наричат с евфемизма предизвикателства, а различните законови актове, с които нашите власти извращават препоръките на Комисията, се наричат напредък. Чиновническият манталитет, компромисният дух, обтекаемите формулировки са отнели на Брюксел способността да изрича истината… Европа е абстрактен коментатор, който се радва на старите си лаври“.

„Да се очакват отчетливи действия от Брюксел е нереално. Нашата демокрация е наша рожба и ние трябва да бдим над нея, ние трябва да ѝ върнем правилата“, допълни Христов.

Дебатът в ЕП отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост

Според него е възможно Европейската комисия да се активизира повече заради новите механизми, които обвързват европейските фондове с върховенството на закона: „Това дава достатъчно аргументи на Комисията да лиши България от тези фондове... Лошото е, че следващите управляващи, които и да бъдат те, ще плащат греховете за 10 години съглашателство на Комисията с режима на Борисов“.

Евродепутатът изрази надежда, че в четвъртък резолюцията за България ще бъде приета в Европейския парламент.

„Това би било първа стъпка към оздравяване на българската обществена и политическа среда. Това, че външните фактори осъзнават наличието на голям проблем в България“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама