Предложение: Детски надбавки без подоходен критерий

11:02, 06 окт 20 / Общество 25 1190 Биляна Иванова
Снимка: Pixabay

Трябва да има универсални детски надбавки за всички родители без оглед на доходите им. Дори хората с високи доходи очакват този жест от държавата, коментира в интервю за „24 часа“ социалният министър Деница Сачева.

Практиката показва, че има хора в добро материално състояние, които се осигуряват на минимални доходи и получават тази помощ“, посочи Сачева и допълни: „При срещите ми с колеги от „Социално подпомагане“ в страната попитах: „Защо хора, които имат магазини и определено са заможни, получават тези добавки?”. Отговорът беше - това е важно за тях, защото искат и техните деца да бъдат подкрепени, защото и те плащат данъци, и искат да видят този жест, да има еднакво отношение и към техните деца“.

Трябва да има поне една социална помощ, която да не разделя хората и не ги кара да бъдат антагонисти. Универсалните детски добавки са добра крачка и като практика съществуват в много европейски държави“, заяви министърът и уточни, че това би струвало на държавата около 300 млн. лв. за година.

Сачева обаче все още не може да каже дали това ще се случи през 2021 година.

Без промяна в дохода за получаване на детски надбавки през 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!