Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход до 3200 лв.

10:39, 06 окт 20 25 2097 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лв. от догодина и така да стане 3200 лв. Това стана ясно от думи на социалния министър Деница Сачева в интервю за „24 часа“. Повишението е един от вариантите, които управляващите обсъждат във връзка с идеята за индексация на пенсиите.

Предложението включва по-висок таван на максималната пенсия (до 1440 лв. при 1200 в момента), което налага  и увеличение и на максималния осигурителен доход. „Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите“, коментира министър Сачева и уточнява, че все още няма яснота кой ще е окончателният вариант за справедлив модел на пенсионната система.

Само преди дни КНСБ предложи пакет от мерки, които според тях ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България – минималната ще стане 300 лв., а максималната – 1440 лв. Едно от предложеният им е именно увеличаването на максималния осигурителен доход на 3200 лв.

Работодателите обаче не посрещат с охота тези предложения. Според Васил Велев от АИКБ тези промени заобикалят текстовете двугодишното Национално тристранно споразумение, което социалните партньори подписаха през юни тази година. Тогава държава, синдикати и работодатели се споразумяха да не пипат максималния осигурителен доход през 2021 г., а от 2022 г. той да се индексира по швейцарското правило (което се прилага и за пенсиите), при изчисляването на което се използват 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от промяната на индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Срещу увеличаването на максималния осигурителен праг се обяви и Иво Мирчев от „Да България“. По думите му готвените промени са безумие.

България има само един сектор, който е почти недокоснат от мутрите на ГЕРБ и компания, тъй като те не разбират нищо от тая работа и съответно не могат да управляват IT бизнес, дори да го откраднат, както вече пробват с други…Отговорността на управляващите е да стимулират сектора с най-висока добавена стойност в българската икономика, който на всичко отгоре работи над 80% за износ. Вместо това те правят всичко възможно да пречат на развитието“, коментира Мирчев във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама