Историческо решение: Минималната работна заплата в Женева става 3714 евро

11:30, 05 окт 20 / Свят 25 1999 Шрифт:

Женева одобри най-високата минимална заплата в света – 23 швейцарски франка на час или малко повече от 4000 франка месечно. Тази сума в евро е приблизително 3714 евро.

Историческото решение ще повлияе на заплатите на близо 30 хиляди души, две трети от които са жени.

Швейцарската система на директна демокрация призовава гражданите на страната да гласуват четири пъти в годината по въпроси от обществено значение. Жителите на страната могат да събират и подписи в подкрепа на популярни инициативи, които по-късно да бъдат лансирани от властите.

По-висока минимална заплата е предлагана два пъти в миналото, но без успех. Предишните гласувания са били през 2011 и 2014 г.

На 27 септември беше гласуването на новото предложение за 23 швейцарски франка на час. Месечната заплата възлиза на малко повече от 4000 швейцарски франка за работна дейност от 41 часа седмично.

Дъжд от какао заваля над град в Швейцария

Според данните това е най-високата минимална заплата в целия свят, но от Си Ен Ен коментират, че контекстът е важен. В Съединените щати минималната надница е 7,25 долара на час, но Женева е 10-ият най-скъп град в света.

Заплатата от около 4000 швейцарски франка поставя работниците там малко над линията на бедността за домакинство с двама възрасти и две деца на възраст под 14 години, съобщава bTV.

Макар Швейцария да е една от най-богатите страни в света и там глобалната пандемия от COVID-19 нанесе поражение на икономиката. За 2020 г. е изчислено, че БВП на страната ще падне с 6,2%, а безработицата ще бъде около 3,8%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама