Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните енергийни проекти

13:51, 04 окт 20 / Политика 25 2543 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните проекти за строителство на АЕЦ „Белене“ и на Балкански поток, изобличен публично като продължението на Турски поток през територията на страната. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във Facebook.

Според него нашето и следващото поколение ще изплащат заемите на българската държава за морално и технически остарели енергийни мощности от миналия век, които обслужват руските геополитически интереси и захранват чекмеджетата на предалите националния интерес за няколко пачки в евро управляващи клептократи.

Борисов инспектира от хеликоптер строежа на "Балкански поток"

Иванов определи това като кражба от нашето бъдеще. „Продължението на Турски поток през нашата територия се финансира изцяло от българските данъкоплатци и ще транзитира 90% руски газ през България и Сърбия до Унгария. Така се изключва конкуренцията, изключва се прозрачната търговия и най-важното – осигурява се дългосрочна енергийна зависимост на страната ни. Всичко това ще има пряк негативен резултат върху разходите на българските граждани и индустрията за енергия – факти, които неизменно сме подчертавали в позициите си по темата“, подчерта той и добави, че не се предвижда да бъдат газифицирани общините, фирмите и гражданите в Северозападна България, въпреки че трасето на тръбите е при тях.

От „Демократична България“ отдавна предупреждаваме за последствията от този икономически неизгоден и политически заробващ проект. Налагането на санкции, коментирано в София от помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, върху компаниите, участващи в строителството на Турски поток, включително и неговото продължение на територията на България, е просто поредното потвърждение за характера на проекта. Продължаващите разходи за проекта АЕЦ „Белене“ при яснота, че той няма да бъде реализиран – както поради остарялата технология на реакторите, така и защото е икономически несъстоятелен – е престъпно ограбване на българските граждани, изгубено време и похабен обществен ресурс“, обясни Христо Иванов.

Помпео: Зависимостта на Европа от руски енергоносители застрашава САЩ

Според него трябва незабавно да се преразгледа решението за нов кредит на „Булгартрансгаз“ за продължаване строителството на Балкански поток, в контекста на предстоящите санкции върху проекта. Нужни са и ревизия и огласяване на всички направени и планирани разходи, както и да бъдат спрени всички процедури, действия и плащания за проекта АЕЦ Белене. Според Иванов трябва и да бъде направен независим международен одит на дейността и решенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгартрансгаз и Националната електрическа компания (НЕК), отнасящи се до изграждането на двата проекта.

Модернизирането на енергетиката ни - чрез гарантиране на сигурност на доставките и диверсификация - е от първостепенна важност за защитата на националния интерес“, категоричен е той.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:15, 05 окт 20

Поредните глупости от Христо Иванов, с които цели да създава напрежение и да трупа дивиденти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама