Джамбазки: Категорично против сме европейски механизми да оценяват държавите

14:54, 02 окт 20 / Политика 25 2223 Шрифт:
Автор:

Нашата позиция по отношение на европейските механизми, които дават оценки на държавите, е категорично против. Тя не се влияе от това дали ВМРО е на власт или в опозиция в България.  Това заяви евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Ангел Джамбазки по време на онлайн брифинг с журналисти, посветен на началото на новия пленарен сезон на ЕП.

Дебатът за върховенството на закона в България  в пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе на 5 октомври.

"Злоупотребата с финанси и кражбите винаги са наказателно правен състав, винаги са в Наказателния кодекс на всяка една държава. Наказанието винаги е персонализирано и лично, не може да бъде общо. Не може да бъде наказание на общество, на група или на правителства, ако говорим за злоупотреба с европейски средства", каза още Джамбазки.

"Когато говорим за върховенство на закона, има една единствена легална дефиниция - независимо, свободно, бързо, ефективно и справедливо правосъдие. Това незаивисимо правосъдие се налага от националната съдебна система. В България има три инстанции. Когато съдилищата в България вземат решение и постановят присъда, това е върховенство на закона. Върховенство на закона е и когато българското НС вземе решение и гласува закон", категоричен е евродепутатът.

Джамбазки с остри критики към Урсула фон дер Лайен

"Ние възразяваме срещу обвързването на теми като върховенството на закона с политика и идеология. В резолюцията, която предстои да бъде гласувана в понеделник, има много текстове, засягащи същността на българската държава и държавност – дали е етно или мултинационална, какви ще бъдат семейните отношения, какви ще бъдат отношенията на различните групи в българското общество. Аз ще възразявам, когато хора, които не са достатъчно информирани или са идеологически обременени, преследват своите политически цели и се опитват да променят формата на държавно управление или начина, по който ще се управлява българската или която и друга е държава", заяви Джамбазки.

Той е категоричен, че по отношение на евросредствата трябва да има контрол. "Трябва да има форма на европейска прокуратура, която разследва и преследва", посочва евродепутатът от ЕКР.

"Против сме спасителния план, защото предвижда общ заем, който да се разделя на малки заеми и грантове, които предразполагат към корупция и са несправедливи. Корумпират икономиката и ще бъдат скрита форма за подпомагане на икономиките на големите държави за сметка на останалите", допълни Джамбазки.

Джамбазки призова ЕС да прогледне за ердоганова Турция

Ръководителят на българската делегация в ЕКР е категоричен, че всяка една резолюция ще бъде политическа и пристрастна, защото се гласува от хора, които имат политически пристрастия, някои от които са доста крайни. "Направихме предложения, които успяхме да вкараме, но и успяхме да извадим текстове, които заплашват националния интерес. Имаше екзотики, които нямат общо с върховенството на закона, бяха антинационални безумия", разкри евродепутатът.

Ангел Джамбазки ще се включи в дебата на 5 октомври, като ще говори първи от името на ЕКР. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама