Над 700 души на състезанието в памет на Боян Петров

16:53, 03 окт 20 25 3053 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 700 души почетоха паметта на алпиниста Боян Петров в състезание по скоростно изкачване на любимата му пътека на Витоша, съобщи БНР.

Стръмното трасе, дълго над три километра с положителна деневилация 660 метра, беше мястото, където българинът се готвеше за високите върхове. След изчезването на Боян Петров през пролетта на 2018 г. няколко хиляди души спонтанно се събраха и изминаха заедно пътеката. По-късно бе и първото издание на състезанието, организирано от негови близки и приятели.

Тази година то е посветено на осем хилядника Канджикьонга, който Петров изкачи през 2014 и така записа първото българско изкачване на този връх.

Победител в днешното състезание стана студентът Петър Иванов - първият български катерач, представил страната ни на олимпийски игри. Той измина пътеката за 28 минути и 19 секунди.

При жените най-бърза бе Надежда Динева с време 37 минути и 57 секунди. Обикновено за човек в добра физическа форма без почивки са нужди около 50 минути, за да стигне от Княжево до Кулата в месността "Копитото".

Боян Петров е българският алпинист с най-много изкачени осемхилядници до момента (10, и то без помощта на допълнителен кислород), зоолог и пещерняк, който умееше да представя научните данни по особено интересен начин, диабетик, който даваше надежда на болните и здравите, че мечтите са осъществими, стига да повярваш в себе си, природозащитник, застанал зад не една обществено значима кауза, без значение колко неудобна за властимащите е тя, но преди всичко - човек с голямо сърце, който с лекота печелеше симпатиите и обичта на хората.

Снимка: Facebook/ Организаторите 

 

Снимка: БГНЕС

Всяка година изкачванията са посветени на някой от осемхилядниците, на които Боян Петров е бил. Сега е ред на Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата (след Еверест и К2), висок 8586 м. Намира се в Хималаите, а в превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Връх, свещен за местните хора, заради което има неписано правило изкачващите го да не стъпват на самия купол. Боян Петров е първият българин, който изкачва този осемхилядник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама