Екатерина Захариева за евродоклада: Имаме проблеми, не бягаме от тях

18:06, 01 окт 20 / Политика 25 1567 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

За мен докладът на Европейската комисия нито поощрява, нито назидава България. Той е обективен и ясно посочва напредъка на България през годините, и ясно отчита оставащите проблеми. Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева в ефира на bTV.

Тя заяви, че е била учудена от процента европейски граждани, които смятат, че държавите им не правят достатъчно в борбата с корупцията. По думите ѝ става въпрос за над 70%, а България стои близо до високия процент.

Докладът на ЕК: Широко затворени очи

Захариева отчете, че у нас са предприети редица действия, касаещи върховенството на закона и отчетността на главния прокурор. Като пример даде започнати дела срещу хора по високите етажи, но все още незавършени.

„Въпреки че е разделен на две и това се отчита като позитивно, фактът, че Пленумът определя бюджета на ВСС, означава, че е възможно прокуратурата да се намесва в съда“, коментира още тя.

И обясни: „Вярвам, че докладите ще покажат за всички добрите и лошите практики. Имаме дефицити и те са ясно посочени. Ние не бягаме от тях“.

Протест срещу корупцията посрещна Борисов в Брюксел

Според нея ЕК се стреми към това Европа да бъде емблема за върховенство на закона, правата на човека и медийната свобода. За да се случи това, обаче, трябва да има тясно взаимодействие на европейско ниво, но и вътре в държавите посредством правителствата и институциите.

„Мисля, че докладът е критичен за свободата на медиите. Има неща, които съществуват като законодателство у нас. Отчетено е, че има орган – СЕМ, който обаче се препоръчва да бъде по-добре финансиран. Отчетено е, че има регистър за собствениците на медиите“, обясни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама