Всяка трета жена в света е жертва на насилие

17:24, 01 окт 20 / Свят 25 1971 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Една от всеки три жени в света е била подлагана на някаква форма на насилие през живота си, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

На заседание на високо равнище на Общото събрание, посветено на 25-годишнината от IV Световна конференция за правата на жените, проведена в Пекин през 1995 г.

„Ние не изпълнихме всички амбициозни цели от Пекинската декларация”, призна генералният секретар и подчерта, че всяка трета жена някога през живота си е била подложена на насилие.

Всяка година 12 милиона момичета под 18-годишна възраст се омъжват. В някои части на света убийството на жени е съизмеримо с военни действия. През 2017 г. средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените си семейства, каза Гутериш.

И досега жените често биват изключвани от мирни преговори, от преговори по климата, както и от процеси за вземане на решения в различни области.

„В световен мащаб жените имат само 75 % от законните права на мъжете”, подчерта генералният секретар.

Гутериш цитира данни на Световната банка, според които „може да бъдат необходими 150 години за постигане на равенство между половете от гледна точка на размера на доходите през целия живот, като в същото време преодоляването на тази разлика ще внесе до 172 трилиона долара в общия капитал на човечеството.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама