За ДПС не е проблем политици да имат медии

13:14, 01 окт 20 / Политика 25 1929 Шрифт:
Редактор:

ДПС е направила най-много за свободата на медиите у нас, а по-голям контрол от отчетност на главния прокурор пред парламента не трябва да има. Това заявиха депутатите Йордан Цонев и Хамид Хамив в коментар на доклада на Европейската комисия.

В частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз се казва, че посочваните от години проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите продължават да съществуват или да се влошават в България. Посочва се още, че главният прокурор Иван Гешев е все още без контролен, а политици притежават медии.

Според ДПС докладът, в който имало и похвали, и критики, е полезен и обективен, но в България партии и анализатори го интерпретирали като изгубени в превода.

И за съдебната власт, и за борбата с корупцията, и за изсветляването на собствеността на медиите законодателство било прието. В първите две сфери трябвало да мине време, за да се видят резултатите, а за собствеността на медиите трябвало да се пита изпълнителната власт как изпълнява закона.

"Ние сме направили най-много от всички партии в посока прозрачност на собствеността, в посока свобода на медиите и свобода на словото... Фактите говорят, че ДПС е партия, която най-малко би имала основание да счита себе си по някакъв начин отговорна, ако има критики към свободата на словото", каза Йордан Цонев, цитиран от "Дневник". Преди това той припомни промените в т.нар. медиен закон, внесен от бизнесмена и медиен собственик Делян Пеевски и депутати от ДПС.

В отговор на констатациите, че политици притежават медии, Йордан Цонев каза, че това е така в цяла Европа - "като почнете от Берлускони, Чехия и развитите западни демокрации", но може да се мисли в за ограничение в тази посока.

В България няма изрична забрана политиците да притежават медии, а собствеността на няколко медии е тясно свързана с политически играчи в България, макар и без да те да са официалните собственици.

Докладът не посочва конкретни примери, но сред публично проверимите собственици на медии е депутатът от ДПС Делян Пеевски (вестниците "Телеграф", "Монитор", "Мач телеграф", "Политика", "Юропост"), лидерът на НФСБ Валери Симеонов е собственик на телевизия "Скат" и сайтът "Десант", лидерът на "Атака" Волен Сидеров управлява фондация "Алфа", която притежава лиценза за едноименната телевизия, допълва изданието. През миналата година БСП също стартира свой канал - БСТВ (лицензът се притежава от фондация "Дума").

Евродепутати искат мониторинг и процедура за нарушение срещу Българияь

"Като млада демокрация имаме нужда от подобен мониторинг и приемаме критиките като подадена ръка", смята Хамид Хамид. По думите му, докато има критики, доклади от Брюксел трябва да има.

Според ДПС похвалата, че съдебната система трябва да е на прав път, трябва да се отбележи, но реформата била само от 2017 г. и било нужно време, за да се видят резултатите.

В отговор на въпрос на журналисти за критиките, че главният прокурор е безконтролен, Хамид Хамид каза: "Друг е въпросът тези, които говорят за безконтролност, точно какъв контрол искат да наложат над главния прокурор, който е част от независимата съдебна система. Аз не приемам тезата, че той трябва да се подчинява на една малка група желаещи да го контролират." Според него по-голям контрол от отчетност пред парламента не може да има.

"Независимата съдебна система трябва да остане независима", смята Йордан Цонев. Заради това по думите му ДПС не си е позволявала да иска оставки на висши съдии въпреки негативни оценки за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама