"Маркет линкс": БСП изравнява позициите си с ГЕРБ

09:50, 01 окт 20 / Политика 25 1786 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ако изборите бяха днес, 5 партии щяха да влязат в парламента - БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС.

ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция "Маркет Линкс". То е по поръчка на bTV и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

"Алфа Рисърч": Трифонов и "Демократична България" изтласкват ДПС до пето място, ако изборите са сега

Социологът Добромир Живков коментира, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

"Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство - ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ", заяви Живков пред bTV.

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията. Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението - "Обединени патриоти".

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

"Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизма за върховенството на закона", каза социологът.

Живков уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 13:54, 02 окт 20

Не, ни трябва трън в гащите! А ДБ пак ще стигнат до под 4% и пак ще гледат от отвън!

2 Анонимен 14:54, 02 окт 20

Като гледам резултатите, можем само да се радваме, че изборите не са днес, нищо хубаво не ни чака с тези пет партии.

3 Борис 19:28, 02 окт 20

Демократична България къде ги редят все не знам, това са хора без никаква визия и опит.

4 Попов 12:41, 03 окт 20

Не ми се вярва, че Демократична България ще преминат границата от 4%, за да влезнат в парламента. А и тези проучвания никога не са били точни.

5 Асен 18:27, 04 окт 20

Виждам и ДБ са си платили за да ги изтипосат в тая класация

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама