България е на 8-о място в Европа по смъртност от COVID-19

10:08, 01 окт 20 25 3668 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

286 са новите случаи на COVID-19 у нас за изминалото денонощие. Направени са 4 943 PCR теста, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). От днес брифингите на НОЩ се връщат, по нареждане на премиера. Поводът e усложнената ситуация около COVID-19.

Излекувани са 145 души. 12 души са починали. Най-много нови случаи има в София – 57, Благоевград – 34 и Пловдив - 24.

20 833 са регистрираните случаи на коронавирус у нас до момента. 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в Интензивни отделения.

Връщат публиката на спортни състезания на закрито

В периода 11-24 септември България е на 25-то място от 31 страни по заболеваемост и на 8-мо място по смъртност.

В световен мащаб заболелите вече са над 33 млн. според института "Джон Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

"Най-големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти", отбеляза още министърът на здравеопазването и допълни, че в интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра.

"Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 3% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение", допълни той.

България пише двойка на правителството за подкрепата му в пандемията

"В детски градини, с положителен PCR тест са 32 деца. Броят ученици в училищата cа 117. Броят учители в детските градини са 14.  Учители в училищата са 72", съобщи проф. Ангелов. По думите му заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население и няма особена тревога.

Ген. Венцислав Мутафчийски използва срещата да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и са задължителни в затворени помещения. "Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство", каза ген. Мутафчийски.

Шефът на ВМА заяви, че поне 15% не носят маските си както трябва - слагат си ги под носа и на брадичката. 

Според последни проучвания, цитирани от ген. Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

"Здравната ни система е стабилна", увери проф. Ангелов. Той също заяви, че е важно да се ностя маски, да се спазва хигиена и дезинфекция, както и социална дистанция. "Ние, като институции ще следим за спазване на тези правила, а там, където те не се спазват, ще налагаме съответните санкции", категоричен беше здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама