Автоинструктори излизат на национален протест на 7 октомври

11:33, 30 сеп 20 / Общество 25 1020 Антония Руменова
Снимка: БГНЕС

На 7 октомври автоинструктори излизат на национален протест заради готвени промени от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Това обявиха на съвместна пресконференция представители на бранша, съобщи БГНЕС.

Според Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, публикуваните предложения за промени прокарват лобистки интереси и ще оскъпят шофьорските курсове

Промени в шофьорските курсове: Ще доведат ли до увеличаване на корупцията

Част от промените са инструкторите да плащат допълнителна застраховка на автомобилите, както въвеждането на електронен дневник за бъдещите шофьори, в който да се отразяват часовете от теоритичната и практическата подготовка.

Снимка: БГНЕС

Новите правила ще изискват от автошколите да имат търговски лиценз, всички шофьори да са на трудов договор, а автомобилите да са собственост на самите школи. Също така инструктор с отнети шофьорски точки от талона си няма да може да изпълнява професията си.

Идеята на предложенията е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша се опасяват, че тези промени ще доведат до корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!