Какво ще е времето през октомври

09:31, 30 сеп 20 25 2949 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Октомври ще бъде със средни температури над нормата, като очакваното отклонение от нея за западната половина на страната е с около градус-градус и половина, а на изток положителната аномалия ще бъде около 2 градуса, съобщи климатологът от Софийския университет Симеон Матев за „24 часа“.

За голяма част от страната очакваната месечна валежна сума пък ще бъде около и под нормата. Дните с валеж също ще бъдат под средния брой за октомври.

Месецът ще започне с прохладно и ветровито време. Облачността ще е разкъсана, значителна в северните и планинските райони, но без съществени валежи. Максималните температури ще бъдат от 17 до 23 градуса. От 2 до 6 октомври във височина ще се пренася топъл въздух. Ще бъде предимно слънчево с временни заоблачавания, като повече облаци ще има в неделя над северозападните райони на страната. Вятърът ще бъде южен и температурите ще се повишават. В неделя и в понеделник максималните ще бъдат от 26 до 31 градуса, на места в източните райони и северно от планините до 33-34 градуса. Морската вода е с температура 22-24 градуса и тези дни ще са подходящи за октомврийски плаж.

Към 7 октомври температурите ще се понижат, но ще бъдат близки до обичайните за това време на годината. От запад на изток ще превали. По-съществени валежи се очакват около 10 октомври, когато и температурите ще се понижат по-чувствително.

В средата и в края на второто и третото десетдневие очакванията са времето да бъде спокойно, с много слънчеви часове и приятни следобедни температури около и над 20 градуса. Сутрин ще бъде свежо, с краткотрайни мъгли около водните басейни и в низините, без да нарушават слънчевия характер на времето. Това е периодът на златната есен, коментира метеорологът.

Третото десетдневие ще започне с облаци и превалявания. Температурите ще се понижат, но впоследствие отново ще се установи спокойно и предимно слънчево време. В последните дни от месеца има голяма вероятност за по-чувствително понижение на температурите, за валежи от дъжд, а в планините от сняг. Очакваното застудяване в края на октомври ще даде начало на последващо циганско лято.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта и можем да се радваме на златната есен. Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове често побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват с шарен килим от падащите листа на дървета. По-дебела снежна покривка в равнинната част на страната през последните 40 г. се е натрупвала през 1988, 1997, 2003 и 2014 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама