Варна проучва възможностите за "леко" метро

17:10, 29 сеп 20 / Общество 25 2988 Шрифт:
Василена Йорданова

Общинският съвет във Варна одобри започването на предпроектни проучвания за изграждане на метро в града. За целта ще бъдат отпуснати 240 000 лв. Сумата включва и разходите за определяне на терен за депо и изготвянето на техническо задание, съобщи БНТ. 

Съоръжението ще свързва новата икономическа зона край Аксаково с морската столица.

Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места и много от хората да ползват железницата. Лекото метро е заложено в Общия устройствен план на Варна като трасе по бул. "Цар Освободител". То е разновидност на метрополитена, но трасетата му са на различни нива с останалите участници в движението, по-често наземни.

На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени, ще се прецени дали това трасе ще се запази. В основната си част скоростният екологичен транспорт ще е наземен, но в отделни зони ще минава под земята. Средства за изграждане на съоръжението ще се търсят по европейски програми.

Срещу проекта обаче се изказаха различни съветници. Едни посочиха, че Варна е град с плътно застрояване и този транспорт би се оказал в голяма близост до жилищни сгради. Други, че подобни транспортни решения се вземат за градове с население над 1 млн.души, а Варна е около 400 хил.души и че това е решение повече в подкрепа на бизнеса, не токова на хората. Според Костадин Костадинов от партия “Възраждане” това ще са зле похарчени народни пари, пише БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама