Президентът Радев: Моите критики са към управляващите, а не към БСП

12:33, 29 сеп 20 / Политика 25 1584
Снимка: БГНЕС

Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия. Не допускам никой да се меси в моите дела. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със скандалите в БСП и смяната на началника на кабинета му Калоян Методиев след сбирка със социалисти.

Отношенията между президента и лидера на БСП Корнелия Нинова се превърнаха в основна политическа тема след последното тв интервю на Методиев.

Радев отказа да коментира думите му. "Политическият дневен ред е наситен и не може да го разводняваме с кадрови въпроси", подчерта държавният глава и добави, че не е имало разминаване в позициите им, тъй като всички, които работят в президенството, подпомагат политиката му.

"Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция", допълни Радев.

Той отново се обяви за „честни, прозрачни избори“, но и за „дебат за почтеността в политиката и дебат за нов обществен договор“. 

Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. "На това трябва да се сложи край чрез честни предсрочни избори", заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

"ГЕРБ, които са най-голямата партия и разполагат с най-голям финансов и кадрови ресурс, внесоха едно недоносче, една подигравка. Аз избрах другия път - първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап разговори с партии", каза президентът по повод конституционните промени на управляващите.

"Стигнахме друг етап на обществено развитие - протестите и пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, завърши държавният глава Румен Радев.

 

Снимка: БГНЕС

Държавният глава се срещна с ръководствата и с представители на научни звена на четири института на БАН, които работят по общ проект - Институтът по молекулярна биология, Институтът по микробиология, Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство, Институтът по експериментална морфология и антропология с музей.

Румен Радев поздрави работещите в БАН. "Чувствам се горд с вашите постижения, от начина по който развивате българската наука на световно ниво, от вашия ангажимент към бъдещето на България. Вие дадохте увереност в нашите медици, че тази пандемия може да бъде контролирана. Пандемията ни показа, че не трябва да се отнасяме с лека ръка към нашите учени. Тя показа, че ни трябва държавна политика. Нека да инвестираме в нанотехнологиите, защото който владее тези технологии - владее големия свят", каза още той.

По думите му трябва да се търсят механизмите, които отключват острите вирусни инфекции и онкологичните заболявания. "Важна е овладяването на ковидкризата, но и овладяването на другите заболявания също са от значение. Трябва да се насърчава подобряването на здравето на българите.", каза още президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи