Властта си отваря вратичка да надхвърли дефицита от 3%

14:05, 28 сеп 20 / Политика 25 1182 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Финансовият министър Кирил Ананиев е внесъл законови промени, с които се разрешава бюджетният дефицит да надвишава 3% от БВП, става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за публичните финанси, съобщи mediapool.bg.

Сегашният таван от 3% е идентичен с ограничението в Договора за функционирането на ЕС. С изключение на кризисната 2009 г. в последните десетилетия България твърдо поддържаше дефицит под 3%.

През пролетта обаче Европейската комисия активира клаузата за дерогация на ограничението и по този начин позволи временно, в условията на пандемия, държавите членни да поддържат дефицит и над 3%, като не включват разходите във връзка с пандемията. За да може да надвиши тавана обаче, България трябва да направи и промени във вътрешното си законодателство.

Министерството на финансите предлага и разхлабване на националното ограничение, които предвиждаше максимум 2% дефицит по консолидирания бюджет на касова основа. Сега то се завишава на 3%.

В актуализацията на Бюджет 2020 през април бе заложен дефицит от 3.5 млрд. лв. (2.9% от БВП) в края на годината. Готвените законови промени са сигнал, че правителството вероятно готви нова актуализация, в която е възможно да се заложи още по-голям дефицит. Другият вариант е "разхлабването на колана" да се планира за догодина. За 2021 г. ГЕРБ вече обеща повишаване на заплатите на учителите с около 15%, допълнителни 50 млн. лв. за вдигане на възнагражденията на университетските преподаватели, продължаване на помощта от 1000 лв. на здравните работници, завишаване с 30% на възнагражденията в звената за борба с Covid-19, както и удължаване на доплащането с 50 лв. на всички пенсионери до края на пандемията.

В мотивите към законовите промени се посочва, че заради кратките срокове за внасяне на Бюджет 2021 в парламента – 31 октомври, срокът за общественото обсъждане на текстовете в Закона за публичните финанси се съкращава на 14 дни. Очевидно целта е бюджетните правила да се актуализират още преди втората актуализация на Бюджет 2020, която най-вероятно ще мине през преходните и заключителните разпоредби на Бюджет 2021.

По последни данни, които са към 31 август, бюджетът отчита излишък от 1.5 млрд. лв., който обаче се дължи на отложени разходи. Заради купищата непредвидени социални разходи и стимули за бизнеса е възможно текущият излишък плюс заложения дефицит да се окажат недостатъчни до края на годината.

Друга част от промените в Закона за публичните финанси са свързани с държавните гаранции и усвояването на средства по Плана за възстановяване на Европа на обща стойност 750 млрд. евро. Създава се и възможност неусвоени допълнително одобрени средства за министерствата и ведомствата да бъдат пренасочвани за изпълнението на други приоритетни политики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.