ЕАЦС представя книгата на Даниел Фрийд „САЩ и Централна Европа през американското столетие“

13:40, 28 сеп 20 25 1781 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) има удоволствието да представи българския превод на книгата на посланик Даниел Фрийд „Съединените щати и Централна Европа през американското столетие“ на 29 септември в Галерия „Оборище 5“, съобщиха от центъра.

Книгата е издадена в оригинал на английски от Центъра за източноевропейски изследвания на Варшавския университет през 2019 г. Публикацията представлява поредица от лекционни есета, които, както самият автор отбелязва, са вдъхновени от стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша през 1918 г., но и от възникването на други независими национални държави между Балтийско и Черно море и влиянието на външнополитическата доктрина и ценностна система на САЩ върху процесите в региона на Централна и Източна Европа.

През своята четиридесетгодишна кариера в Дипломатическата служба на САЩ посланик Фрийд играе ключова роля за разработването и осъществяването на американската политика в Европа след разпада на Съветския съюз. Като специален помощник и старши директор в Съвета по национална сигурност при президентите Клинтън и Джордж У. Буш, посланик в Полша и помощник държавен секретар за Европа (2005-2009 г.), посланик Фрийд допринася за разработването на политиката за разширяване на НАТО към страните от Централна Европа и за успоредно развитие на отношенията НАТО - Русия, допринасяйки за постигане на целта за единна, свободна и мирна Европа. През тези години в Европа се разраства западната демократична общност.

Посланик Фрийд помага за формиране на лидерската позиция на Запада към агресията на Москва срещу Украйна, като още през 2014 г. в качеството си на координатор на Държавния департамент по политиката на санкциите изготвя американските санкции срещу Русия - най-голямата програма за санкции на САЩ досега - и договаря налагането на подобни санкции от Европа, Канада, Япония и Австралия. Посланик Фрийд е първият специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на закриването на съоръжението в Гуантанамо. След като през април 2017 г. се оттегля от активна дипломатическа работа, посланик Фрийд работи и до момента като Weiser Family почетен сътрудник  на Атлантическия съвет и гостуващ професор във Варшавския университет.

По време на представянето ще има възможност за дискусия с автора, който ще се присъедини виртуално. Разговорът ще бъде модериран от журналиста и радио водещ Кирил Вълчев. Събитието ще се проведе на английски и български.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама