Реформите в БСП разчистиха пътя на Нинова

11:30, 28 сеп 20 / Политика 25 2090
Снимка: БГНЕС

Реформите, въведени преди 4 години от председателя на БСП Корнелия Нинова, дадоха своите плодове. След като тя беше преизбрана на поста си на първите в историята на столетницата преки избори, Нинова овладя и Националния съвет на партията след вота на 50-ия Конгрес.

Реформите

Корнелия Нинова е първата жена председател на БСП. Тя беше избрана на поста в началото на месец май 2016 г., когато победи на вътрешен балотаж бившия председател Михаил Миков.

Тогава Нинова обеща промяна, сплотяване и засилване на партията. "Заедно от утре ще променим БСП, ще я направим единна и сплотена, силата, която ще промени България", каза след избора си Нинова. И се закани да втвърди опозиционния тон към правителството и да не допусне разцепление в левицата.

Няколко месеца след първия си избор за председател на БСП Корнелия Нинова регистрира първата си партийна победа. Пленумът на партията подкрепи революционните й идеи.

Мандатност на депутатите

По предложение на Нинова в БСП се въведе ограничаване на мандатността за депутати до 12 години. Така депутатският престой в парламента се свежда до едва три пълни мандата. „Който за това време се доказал, доказал - след това да предава опита си на другите“, каза тогава лидерът на левицата. По този начин тя искала да отвори партията за млади хора с модерно образование и нов поглед към света.

С този ход Нинова успя да ограничи вътрешната си опозиция. На парламентарните избори през 2017 г. извън избирателните списъци останаха червените ветерани Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Янаки Стоилов и Ангел Найденов.

Снимка: БГНЕС

Мандатност и пряк избор на председателя

Отново по предложение на Корнелия Нинова се въведе и мандатност и на председателя на партията – два мандата по 4 години. По нейна идея всички членове на партията ще избират лидера си чрез преки избори.

Така Нинова си осигури преднина на изборите през септември 2020 година, когато за първи път в историята всички социалисти с членски книжки излязоха до урните. Тя единствена се прояви с предизборна кампания и обиколи цялата страна, а срещите й бяха излъчвани по партийната БСТВ.

Въпреки вътрешната опозиция и медийните нападки, Нинова получи подкрепата на над 80% от гласувалите. Противниците й в партията очаквано я обвиниха в манипулация на вота.

Нов конгрес - нова победа

Резултатът от партийните избори доведе до свикване на юбилейния 50-и конгрес на БСП, на който делегатите трябваше да изберат нов Национален съвет – ръководството на партията, в което влизат 113 членове. През последните години членовете му често бламираха предложенията на Корнелия Нинова и дори свикваха заседания без да я уведомят.

За новия състав на Националния съвет се бореха 692-ма души, а гласуването продължи почти цяла нощ.

Резултатите затвърдиха позицията на Корнелия Нинова. Най-много номинации получиха най-близките до лидера - Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин.

50-ият конгрес на БСП зашлеви бившите първи в партията, които освен с място в парламента, се разделиха и с място в Националния съвет - бившият председател на БСП Михаил Миков, както и бившият председател на парламента Георги Пирински, опонентите на Корнелия Нинова за лидер – Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков.

В ръководството не влизат и стари лица като Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов, както и бившият лидер и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев.

Така след поредица от битки Корнелия Нинова спечели голямата война за БСП, разчиствайки пътя си. Решението на делегатите й позволява да работи в пълно спокойствие през следващите 4 години.

Снимка: БГНЕС

"С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че има разцепление, че сме в разпад. Винаги задавам на такива хора един въпрос: Коя е партията според вас? Мълчат. Партията не е председателят, нито са отделните членове на Националния съвет. Партията сте вие, нашите членове, и трябва да си абсолютно сляп или много добре платен, за да твърдиш, че в партия, в която гласуват 80% от състава и 82% от тях подкрепят един курс на политиката, е разединена“, заяви пред конгреса Корнелия Нинова и побърза да обяви, че партията започва подготовка за парламентарни избори, а целта е победа.

С реформите си Корнелия Нинова остава в историята на БСП като първата жена председател и като първият председател, избран с пряк вот. А дали Нинова ще стане втората жена премиер на България, предстои да разберем.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!