Монтират 13-метрова арт инсталация на мястото на бившия мавзолей в София

10:04, 28 сеп 20 / София 25 1223 Topnovini
Снимка: БГНЕС

13-метрова интерактивна инсталация под името "Един човек" ще се издигне в центъра на София на мястото на бившия мавзолей. Автор на инсталацията е доц. Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия.

"Всичко стартира около конкурса, който беше обявен от Столична община. Те инициираха програма "Навън" за временни художествени произведения, разположени на това емблематично място", разказа той пред bTV.

"Самото място съдържа много културни пластове. Отговорност на съвременния художник е да се разграничи съзнателно от тези културни пластове. Моят проект е опит в тази посока. Моят човек не е авторитарен. Неговият принцип на съществуване, защото това е художествено произведение, което има собствено поведение, е либерален по същество", обясни доц. Шурелов.

"Това художествено произведение е една жива система, която е зависима от множество фактори. Разположил съм неговата функционалност в три режима. Единият е свързан с две камери за видеонаблюдение, които взимат кратки записи от минувачите. Другият режим е свързан с данни от околната среда. Третият е свързан с претърсването на новини от няколко уебсайта и изважда заглавия. В този компонент е може би най-иновативната технологична част", разказа още доц. Венелин Шурелов.

"Целта е да изградя една хомогенна визуална среда, да изградя едно електронно тяло, чиято тъкан е информацията, данните", допълни той.

В началото на месеца започва издигането на основната фигура. Инсталацията се очаква да бъде факт в средата на октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!