Уикендът започва с облаци и дъжд

07:00, 26 сеп 20 25 3253 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито, с умерен и силен поривист вятър от юг. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24-27 метра в секунда. Максималните температури ще са в широки граници - от 20-22 градуса в Югозападна България, до 30-32 градуса на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават.

Оранжев код за силен вятър е обявен за 6 области на страната – Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Смолян и Благоевград. В последните три се очакват и големи количества валежи. Жълт код за силен вятър има и в още 19 области, изключение правят само Видин в Плевен.

Преди обяд по Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи, ще е значителна и на места ще превали дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен и силен южен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 29 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода ще е около 24 градуса.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър. По северните склонове на планините поривите ще достигат 24-27 метра в секунда. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

През нощта срещу неделя валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява. В неделя, 27 септември, ще преобладава слънчево време. Вятърът в Северна България временно ще стане от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в източните райони все още до 17-18 градуса, а максималните - между 21 и 26 градуса.

В понеделник, 28 септември, вятърът отново ще стане от юг. Дневните температури ще са с 2-3 градуса по-високи. Преди обяд облачността ще е разкъсана, в следобедните часове ще се увеличи и привечер в Западна България ще започнат валежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама