Вицепрезидентът Йотова: Не се управлява с всяване на паника, нямаме време за губене

10:45, 25 сеп 20 / Политика 25 1934 Шрифт:
Автор:

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември. Тази информация, както и случаите на заболели от Ковид-19 вече влизат в графата „Новини между другото“. С всяване на ежедневна паника от телевизионния екран криза не се управлява. Разрушеното доверие на хората и в най-добрите мерки вече е факт. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Опасността не е отминала нито у нас, нито в света. България е в най-рисковата група за разпространение на коронавирус според Европейския център за превенция и контрол на болестите. Нямаме право да бъдем изненадани от влошаване на ситуацията", пише в социалните мрежи Йотова.

Тя е категорична, че имаме право на обективен анализ какво свършихме през изминалите месеци. Вицепрезидентът настоява да чуе отговори на въпросите готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса и на необходимото ниво ли е шумно прокламираният контрол.

Йотова очаква оставката на Деница Сачева

"Също така имаме право да чуем предложенията на лекарите от първа линия, които понасят най-голямата тежест. Да видим ясна здравно-санитарна програма за действие за гарантиране здравето на българските граждани при различни варианти от развитието на епидемията. Да видим ясни рамки за действията и отговорностите на всички. Днес тревогата ни е за училищата. На първа линия са директори и учители. Но не може да разчитаме само на тяхното себеотрицание и смелостта да вземат решения, на съвестта на родителите", продължи Йотова.

"Трябва да сме запознати с реалната равносметка на ефекта от социалните и икономическите мерки. Раздаването на пари само не води до растеж. Необходима е програма за стабилизиране на българската икономика, с ясна и прозрачна финансова рамка от национални и европейски средства. Имаме право на предвидимост и сигурност, колкото и условно да звучат в условията на извънредна ситуация", допълва още тя.

"Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене", завършва вицепрезидентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама