НКИЗ участва в кръгла маса за създаване на ефективна връзка между бизнеса и образованието

15:27, 24 сеп 20 25 1748 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес взе участие в четвъртата кръгла маса „Мрежа от заинтересовани страни за подобряване на политиката във висшето образование – възможности за по-добър диалог“, която се състоя в Центъра за международни срещи на Техническия университет – София.

Дискусиите, организирани от Центъра за изследвания и анализи, продължават два дни и имат за цел да изградят ефективно работеща система на висшето образование в България, която да осигури квалифицирана работна ръка в съответствие със световните стандарти и потребностите на икономиката.  

„Въпросът с намирането на квалифицирани специалисти стои пред българските и чуждестранни инвеститори, които са избрали да развиват своя бизнес в индустриалните зони на НКИЗ. Нашата компания има авторска програма, която се казва „Fast Tracking Success“ и е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университетите и професионалните гимназии чрез постоянна заетост и стажове в компании в индустриалните ни зони в цяла България“, каза Антоанета Барес по време на дискусия с представители на университетите. По думите и НКИЗ работи за регулирате на търсенето и предлагането така че младите хора да намират по-бързо работа в бизнеси с висока добавена стойност. Според нея трябва да има синхронизация на програмите в университетите, за да отговарят те на съвременните изисквания на работодателите. За целта във висшите учебни заведения могат да се провеждат майсторски класове на представители на бизнеса от индустриалните зони на НКИЗ. 

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се включи онлайн в дискусията като отбеляза, че четвъртата кръгла маса е важна стъпка в модернизацията на висшето образование. Във форума взеха участие представители на Техническите университети в София и Габрово, Медицинския университет в Пловдив, София Тех парк и други, съобщиха от НКИЗ. 

НКИЗ и НБУ ще си сътрудничат за подобряване на интеграцията между бизнеса и образованието

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама