Джема Грозданова разкри причините да напусне ГЕРБ и да стане част от "Републиканци за България"

08:25, 24 сеп 20 / Политика 25 3163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не съм напуснала ГЕРБ, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, имам много причини, но това беше най-естественото решение, което взех, след като напуснах партията. Това заяви в сутрешния блок на bTV Джема Грозданова един от учредителите на партия „Републиканци за България“ и бивш депутат и председател на външната комисия в Народното събрание.

Хората я познават като търпелив и балансиран човек, но по-близките й знаят, че когато вземе решение то е необратимо и окончателно.

Причините да напусне ГЕРБ

Повече от 5 години е била председател на Комисията по външна политика и се е оказала най-дълго председателстващата я и единствената жена, 13 години е работила за партия ГЕРБ като председател на район Средец, от 2009 г. е и ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблеята на Съвета на Европа. „В тези три направления има причини, заради които реших, че в крайна сметка трябва да приключа с тази дейност“.

В партийната й работа, когато е напуснала през месец май ръководството на пратията и е благодарило, но основният упрек към нея е бил, че не е била агресивна с десните партии в района и не е работила срещу тях. Не е използвала интелектуалния си потенциал затова. Това е сторено от административния секретар на партия ГЕРБ – Цветомир Паунов. По думите й е искала да си сътрудничи с десните, а не да работи срещу тях.

Следваща причина е, че в задния двор на кооперацията, в която живее се е разрушил паметник на културата и тя 4 години се е борила срещу това нещо и всяка година на 17 септември, в Деня на София е слушала, че трябва да се пази духът на Стара София. В крайна сметка всичко това се случило благодарение на факта, че 4 години се е молила на Столична община да прекрати един незаконен строеж, но и г-н Цветанов е имал своята роля.

Цветан Цветанов представи част от хората в „Републиканци за България“

Внесла е 29 жалби, но не е имало никакъв ефект и един ден през октомври 2018г. е отишла при Цветан Цветанов и му е казала, че повече за тази партия не може да работи, защото е видяла как работи от първо лице.

Третата причина е, че работейки като председател на Комисията по външа политика след като приключи Председателствота на Съвета на ЕС, темата Европейска и външна политика е изчезна изцяло от българския парламент.

Според Грозданова правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца те като народни представители имат право да чуят какво прави изпълнителната власт в Европейските съвети. „Има необходимост от отчитане на резултати, от говорене на приоритети, които България има в дадено председателство. В момента тече Председателството на Германия на Съвета на ЕС – през месец юли, когато нямах ясното намерение да си тръгвам направих едно събитие за Китай, на което дойдоха 5-ма депутати и над 50 гости. Никой не се изказа от депутатите, какъв е интересът на народните представители към тази тема. Аз не мога сама да направя каквото трябва, за да работя добре“, заяви бившият депутат.

На въпрос как в станала тесен експер в тази област Джема Грозданова отговори с много четене.По образование е лекар по дентална медицина и доктор по обществено здраве.

До голяма степен ГЕРБ функционира на принципа депутатите да предлагат, а никой да не се вслушва в тях.

Разбрала го е много рано, но е вярвала, че оставайки вътре ще успее да направи нещо повече. Също така тя изтъкна и че е сторила много във всички тези години.

Гласът и е бил заглушен като депутат.

Начинът на управление и маниерът на работа съществуващи в ГЕРБ ще бъде променен в „Републиканци за България“.

„Не съм лично близка с г-н Цветанов.  През цялото време съм работила добре с него, мога да работя с него и затова сега ще опитам отново. Приемам неговите обяснения какво се е случило във времето и не ми пречи да работим“, категорична е тя.

„Цветан Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативът в партията. Той си тръгна много достойно“, смята Грозданова.

Цветанов е довел 60% от хората в ГЕРБ, но това не означава, че сега те ще отидат в новия проект. „Той е направил максималното за структурирането на ГЕРБ и без структури както се видя в НДСВ, не стана нищо във времето“, припомни Джема Грозданова.

„Както съм влязла в тази партия, така и ще си тръгна ако не ми хареса моделът и начинът на работа“, визира „Републиканци за България“.

На въпрос биха ли се коалирали с ГЕРБ ако влязат в Народното събрание Грозданова отговори с "Да". 

Джема Грозданова каза още, че подкрепя протестите и че е необходима оставката на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама