Протестът, ден 78: Изненада за ДПС

21:52, 24 сеп 20 25 4471 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

78-и ден на антиправителствен протест с искане за оставките на кабинета и на главния прокурор. И тази вечер недоволни от управлението на държавата се обединиха под надслов „Нас не ни е страх“.

Протестиращите настояват за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и за свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията. Със същите искания се организира и протест в Пловдив. Демонстрантите се събраха пред фонтаните на общината и в последствие блокираха кръговото при Сточна гара.

Протестиращите в София се събраха на обичайното си място – пред сградата на президентството, но маршрутът бе различен – не към „Орлов мост”, а към централата на ДПС.

Промяната се дължи на интервюто на депутата от движението Хамид Хамид, в което той поиска оставките и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев, но не и на главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

"ДПС искат оставка на всички, обаче държат на главния каскет на републиката. Знаем защо държат, защото Пеевски си го е избрал лично и най-вече брани това, което те са си придобили. Приготвили сме за цялостното творчество на ДПС една изненада и днес посоката е централата на ДПС, а не "Орлов мост", каза Хаджигенов от трибуната. 

Щом стигнаха централата на ДПС, протестиращите започнаха да хвърлят яйца, домати, бяла и жълта боя по сградата. Мястото бе обгадено от полицаи, но до сблъсъци не се стигна.

От "Отровното трио" обявиха, че ще има четвърто Велико народно въстание. Кога - ще обявят в следващите дни. Темата му ще е "Лебедово езеро". Избрана е специално за МВР заради сблъсъка пред бившия парламент от 22 септември и заради позицията, че събитията са били планирана окупация, целяща сблъсъци.

Снимка:БНР

На брифинг по-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че на последните демонстрации протестиращите целенасочено са търсели конфликт с полицията и са провокирали служителите на реда, като не са се движили по първоначално определения от тях маршрут. "МВР не взима страна в протестите", категоричен бе Иванов, а думите му бяха подкрепени от вътрешния министър Христо Терзийски.

На въпроса могат ли да отговорят дали протестите са платени и кои са имената на провокаторите, Христо Терзийски и Ивайло Иванов заявиха, че не могат да кажат с мотива, че се води разследване и досъдебно производство.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 18:39, 24 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама