България гони двамата руски дипломати, разследвани за шпионаж

17:47, 23 сеп 20 25 3372 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, съобщават от пресцентъра на ведомството. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-рано през деня стана ясно, че шпионската афера е разкрита от ДАНС и е сезирана  Спецпрокуратурата, която задейства разследване. Двамата шпиони са руски дипломати, които се ползват с имунитет. Те събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Руската страна си запазва право за ответни мерки

Посолството на Русия в България разпространи официално съобщение по случая.

"На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за «personaе non grataе» в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени", пишат от посолството.

"Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни "огледални мерки", категорични са в позицията си от посолството на Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама