Тръмп нападна Китай, а Путин поиска забрана на оръжията в Космоса

22:20, 22 сеп 20 / Свят 25 2401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

75-ото Общо събрание започна в Ню Йорк. Събитието ще се проведе при празна зала и с виртуално събрание, а световните лидери са записали предварително съобщенията си. Основна тема е глобалната криза заради епидемията, предаде БГНЕС.

В речта си президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Китай за несправяне с пандемията от COVID-19, намесата в чужди избори, шпионаж в САЩ и негативно влияние върху света.

Руският президент Владимир Путин пък постави акцент върху осигуряване на масов достъп до ваксинации срещу коронавируса, забрана на оръжия в космоса и освобождаване на глобалната търговия от незаконни санкции.  

Китайският президент Си Цзинпин решително защити политиката на официален Пекин и предупреди, че неподходящият отговор и политизирането на пандемията от коронавируса може да се превърне в заплаха за цивилизацията.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че световните лидери не трябва да позволяват да бъдат доминирани от геополитическата борба за влияние между САЩ и Китай и призовава за "модерен нов консенсус" за справяне с глобалните предизвикателства.

Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна заяви, че ООН трябва да се реформира.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама