Историята е много повече мисъл и смисъл и много по-малко асфалт

15:18, 22 сеп 20 25 1953 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес ние отбелязваме нашата независимост като част от нашето минало. Като събитие, случило се на този ден преди 112 години, на което сме задължени да отдадем почит. Ние гледаме на собствената си независимост като история.

Време е да разглеждаме независимостта си като съвремие. Да прозрем независимостта си в нейната модерност, а не само и единствено в нейната историчност. Време е като общество да си дефинираме какво означава за нас думата "независимост".

Независимост е да сме достойна и равноправна част от Европейския Съюз, а не неговата козируваща периферия. Независимост е да имаме свобода за интелектуално, икономическо, творческо и културно развитие, а не възможността да пътуваме по лошо направени, често незавършени и набързо открити пътища. Независимостта е да имаме право да изразяваме мислите си, без да се страхуваме. И независимостта е всички да се гледаме в очите и никога повече да не допускаме някой да си позволява да ни говори с врата си.

Слушах речите и обръщенията при издигането на знамето. Великотърновският митрополит използва независимостта, за да направи промоция на преброяването на населението, което ще се проведе догодина. И най-вече да акцентира на това колко важно е да отбележим в квадратчето, че сме православни християни. Великотърновският митрополит не пропусна да спомене заплахата от "джендър-идеологията". Ако хора като митрополита на Велико Търново са нашата връзка с Бога, предлагам да ги прескачаме. Няма общество, което в духовните си връзки с религията да се нуждае от подобни посредници. И да, това също е независимост.

Великотърновският митрополит най-вероятно не е забелязал, че тук не живеем само православни християни. Живеем и мюсюлмани, и евреи, и атеисти, и гейове, и лесбийки, и мигранти, всякакви сме се събрали. И независимостта е за всеки един от нас.

Направи ми впечатление, че нито един от говорящите не спомена цар Фердинанд. Но напоследък ми прави впечатление, че г-н Борисов доста често използва израза "строители на съвременна България", опитвайки се да го пришие към магистралните си подвизи.

Не знам как хора, които не споменават Фердинанд в деня на нашата независимост, очакват някога да бъдат споменати в историята ни. Видимо е, че Борисов полага ужасно много усилия да остане, да бъде записан със златни букви в историята на страната ни. За негово съжаление обаче, историята е много повече мисъл и смисъл и много по-малко асфалт. И Адолф Хитлер е построил страшно много магистрали, но не е останал в историята с тях.

Честит празник. Голямото честване е тази вечер, на протеста. Това е нашият път към независимостта през 2020-та.

Мартин Димитров, Facebook

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама