Проф. Чуков не очаква по делото "Сарафово" да се постигне нещо оттук нататък

09:13, 22 сеп 20 25 1951 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

След 8 години съдът произнесе присъди за двамата подсъдими за атентата на летище "Сарафово". Доживотен затвор без право на замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. В смъртоносната атака загинаха седем души - един българин, шофьорът на автобус, петима израелски туристи и самият атентатор. 40 души бяха ранени.

Доживотен затвор за атентаторите от летище "Сарафово"

Според арабиста проф. Владимир Чуков сходни съдебни дела на приключилото вчера в София са съдебният процес за атаката срещу местната синагога в Буенос Айрес, продължило от 1994 до 2004 година, както и процесът в Специалния наказателен съд в Хага за убийството на Хафик Харири, където ясно е посочен извършителят.

"Има сходни компоненти с това, което вчера се случи в софийската съдебна зала - посочват се лицата, ясно се дава становището на съдебните власти, че такова престъпление не може да остане ненаказано, и по силата на нашето законодателство това е максималното, което е възможно", заяви проф. Чуков пред БНТ.

Той беше категоричен, че "Хизбула" няма да съдейства атентаторите да бъдат открити и оттук насетне "нищо няма да се постигне".

"Решение на съд не се коментира, но има много силен политически контекст. Моето усещане е, че вероятно ще се стигне до обжалване и до изчерпване на цялата процедура. България все пак е демократична държава", коментира арабистът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама