Симеон Сакскобургготски: Управляващите да се вслушат в протестите

21:02, 21 сеп 20 / Политика 25 1913 Шрифт:
Антония Руменова

В навечерието на Деня на независимостта експремиерът Симеон Сакскобурготски призова българите към обединение както в самото общество, така и между държавните институции.

"За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт", споделя още Сакскобургготски.

В официалното си обръщение той подчерта, че е време за промяна и премахване на вредните политически практики.

"Ако просто се смени един кабинет с друг, без обаче да се премахнат вредните политически практики, които опорочават демократичния процес у нас, дълго време ще губим енергия в политически кризи. Приема се, че властта е отражение на обществото, но и то трябва да бъде готово за промяна. Днес е приоритет за всички ни да мобилизираме силите си, за да вървим напред, вместо да се опитваме да унищожим различно мислещия от нас. Нека се поучим от историята - само обединени сме били успешни!", призовава Симеон Сакскобургготски.

По негови думи властта е отражение на обществото и ако искаме да се справим с политическата криза и корупцията, трябва да се поучим от историята и да уважаваме различно мислещия.

"България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице. Въпреки очаквания спад на икономическата активност, у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! Нещо, с което до скоро, заедно с финансовата ни стабилност, се гордеехме. Ниският външен дълг, по който България е на второ място в ЕС след Естония, присъединяването ни към валутния механизъм (ERM-2), са несъмнено големи успехи, с които ставаме привлекателни за външни инвеститори. Но както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция", допълни още Сакскобургготски

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:37, 22 сеп 20

стига си грабил отивай си стига ти толкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама