Цветан Цветанов се включи в чествания за празника на Тутракан

18:18, 21 сеп 20 / Политика 25 2659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветан Цветанов се включи в чествания по повод празника на Тутракан за 80-годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България и освобождението на града по силата на Крайовската спогодба.

Тържествата започнаха с откриване на паметна плоча „80 години Свободна Добруджа“, посветена на загиналите мъченици в битките за свобода. Тя е поставена на крайбрежната улица, до паметника на мъчениците на Добруджа. Плочата е дарение от почетния гражданин проф. д-р Иван Гаврилов.

Днешният 21 септември е обявен за празник на града с решение на Общинския съвет от 1993 г.

На тържествена сесия със званието „Почетен гражданин на Тутракан” бяха удостоени актьорът Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите в България, и Боянка Йонова (посмъртно), а с почетен знак на Общинския съвет „За граждански принос” - Шенол Молла (посмъртно).
С Грамота за обществен принос бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа по възстановяване на Калевата чешма и др.

Цветан Цветанов бе сред гостите на тържествената сесия. Той поздрави тутраканци за празника и обърна внимание на актуален за града проблем. „Не чухме нищо за 144 семейства, които в момента са застрашени от загубване на домовете си в блока, за който до момента знаем, че има леки отклонения“, отбеляза в словото си той.

„Без намесата на държавата няма как да помогнем на тези семейства. Смятам, че си заслужава на тази тържествена сесия областният управител да поеме задължението,че този ангажимент ще бъде изпълнен и ще подкрепи местната власт в инициативата и тревожността. А г-н Сабанов ще може, като народен представител, да осъществи необходимия контрол върху работата на изпълнителната власт. Нека да подкрепим тутраканци!”, призова Цветан Цветанов, който тази седмица ще учреди партията „Републиканци за България“.

За своя празник тутраканци бяха поздравени от народния представител Александър Сабанов, областния управител Ивелин Статев, председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, д-р Анатолий Кънев - КПД "Родно Лудогорие".

 

На сесията присъстваха и кметове на общини и председатели на Общински съвети от областите Силистра, Русе, Добрич и Разград, делегация от побратименото румънско селище Кирнодж водена от кмета Иринел Роман и представители на Асоциацията на българите в Румъния заедно с председателя си проф.Лука Велчов.

 

Тържествата в града ще продължат с тържествена заря-проверка с участието на президента Румен Радев и представителна част на Военноморските сили. Празникът ще приключи с концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”,  благодарение на дарителския жест на почетния гражданин на Тутракан проф.д-р Иван Гаврилов и на местния предприемач Димо Денчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама