Протестът, ден 77: „Правосъдие без Каскет“

21:00, 23 сеп 20 25 3918 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

77-и ден на антиправителствен протест с искане за оставките на кабинета и на главния прокурор. И тази вечер недоволни от управлението на държавата се събират на демонстрация под надслов „Нас не ни е страх“. Протестиращите настояват и за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и за свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Днес Отровното трио изпратиха позиция с 5 ключови точки за пътя напред и новите идеи - Спиране на кражбите, Промяна и борба за справедливост, Инвестиция в бъдещето на поколенията, Икономически ръст, основан на научни изследвания, иновации и цифровизация, Качество и ефективност на държавните институции.

"Бяхме независими вчера, защото бяхме заедно и от нас зависи какво ще се случва в България, как ще живеем ние, това решаваме ние", подчерта Арман Бабикян.

"Моля за постоянство и търпение. Имаме много работа и всеки един от нас ще трябва да я върши", заяви финансистът Мартин Заимов.

По-рано тази вечер от инициативата „Правосъдие за всеки“ протестираха пред Съдебната палата под надслов „Правосъдие без Каскет“. Организацията настоява за оставката на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет в деня, когато излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото. Протестът се вля в основния на площад "Независимост".

Снимка: БГНЕС

Членове на "МлаДа България" поставиха на фасадата на Съдебна палата стикери с 6 от въпросите, зададени от депутати в Европейския парламент, след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП.

Снимка: "МлаДа България"

Във вчерашния ден протестиращите организираха Трето Велико народно въстание, по време на което се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти пред старата сграда на Народното събрание. Повод за напрежението се оказа желанието на множеството да пробие полицейския кордон и да достигне паметника на Незнайния воин, където да отдаде почит в Деня на Независимост. Преди това служителите на реда бяха обстрелвани с бомбички и бутилки. Шефът на СДВР обяви протеста за незаконен, но призова полицаи и граждани да запазят самообладание и да не допускат ескалация на напрежението.

От МВР съобщиха, че един полицай е ранен в главата, след като е ударен от хвърлен камък, а други двама униформени са били с по-леки наранявания. От вътрешното министерство посочиха, че спрямо служителите на реда е проявена и вербална агресия, протестиращи са крещяли в лицата им през мегафони. Провокатори, свързани с ултраси на футболни клубове, са замеряли полицаите с камъни, бомбички и бутилки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама