Гърция обмисля връщането на пълната карантина

09:47, 21 сеп 20 / Свят 25 1486 Topnovini
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти обмислят възстановяване на пълната карантина на фона на нарастващите случаи на COVID-19 в опит да предотвратят разпространението на пандемията и да облекчат натиска върху интензивните отделения в болниците, лекуващи болестта, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от Агенция "Фокус".

Периодът между 21 септември и 4 октомври е „краш-тест“ за жителите на Атика. Там ще действат следните мерки:

- максимум 9 души за събирания на закрито и на открито (с изключение на зони със специални мерки за разстояние, като здравни магазини);

- концертите на закрито и на открито са спрени, а прожекциите на закрито кино са спрени;

- максимум 20 души на сватби, погребения и кръщенета.

Удължава се изискването за PCR тест при влизане в Гърция


Ограничаване на движението на хора над 65 години до това, което е абсолютно необходимо и избягване на контакт с хора, различни от непосредствената им семейна среда, и избягване на пътуванията с обществен транспорт.

Задължителна работа от разстояние за служители от частния и публичния сектор, които извършват офис или работа, която може да се извършва дистанционно.

Гъвкавост при пристигането и напускането на работници от частния сектор на четири вълни. В рамките на два часа от началото и края на работното време.

Сканиращи проверки на работодатели и служители, които не спазват мерките за защита на работното място. Тоест задължителното използване на маска.

Обширен контрол с бърз тест на Гръцката национална организация за обществено здраве (EODY) на работни места и събирания в задръстените райони на Атика и в услугите на частния и публичния сектор, които се считат за необходими за непрекъснатото и безпроблемно функциониране на държавата и икономиката - напр училища, обществен транспорт и особено болници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!