Явор Божанков: Промените в Изборния кодекс са риск за националната сигурност

09:09, 21 сеп 20 / Политика 25 2084 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Промяната, касаеща преходните и заключителните разпоредби, свързани с референдумите, е риск за национална сигурност на България", каза пред bTV депутатът от БСП Явор Божанков.

В четвъртък депутатите приеха поправка в преходните и заключителни на Изборния кодекс. Те отмениха ключова точка от закона - а именно, че не може да има обществени допитвания по теми, свързани с компетентността на Велико Народно събрание.

От ГЕРБ не се пребориха за смесена избирателна система за ВНС

Божанков подчерта, че това е противоконституционен текст: "То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята - основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми", коменита той.

Божанков заяви, че няма как да се промени територията на страната ни или дали ще е президентска република чрез референдуми, защото Конституцията ни пази. "Тя няма да позволи тези хипотези. Такива въпроси са само в компетентността на ВНС, чрез промяна на закона няма как да се случи", каза депутатът от левицата.

Божанков заяви и че очаква вето на президента, както и че в БСП са готови и с конституционан жалба.

По думите на социалиста след като скандалите в България не са намерили адекватен отговор и разследване в страната, те са станали европейска тема. Според него отказът на Борисов и Гешев да се явят пред комисията на Европейския парламент LIBE за обяснения е в тон с поведението им в България, където също бягат от дебат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама