Предложение: Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на ноември

14:10, 18 сеп 20 25 5341 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заради повишаването на заболяемостта в Европа, съобщи БНТ.

По думите му обаче нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат, а окончателното решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

154 са новите случаи на COVID-19 у нас

Според доц. Кунчев системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента. „Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи той.

Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала и това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. "Вирусът си прави, каквото си иска, ама буквално. Можем да кажем, че нищо не можем да кажем", обобщи тенденциите доц. Кунчев и добави, че никой не може да каже в първа вълна ли сме, втора ли сме.

Доц. Кунчев призна, че е бил приятно изненадан от адекватността на мерките, предприети от училищните директори в столицата, с които се е срещнал преди 15 септември. По думите му ръстът на нови случаи на коронавирус у нас през последните дни се дължи на началото на учебната година, но направи уточнение, че те не са заразени, защото училището е започнала, а са намерени, защото училището е започнало. 

От началото на учебната година: 9 учители и двама ученици с коронавирус

„В една паралелка не може да има прекъсване, ако щете със скафандри ги сложете, няма как да стане", предупреди той. И подчерта, че важното е заразата да не прескочи от клас в клас и да обхване цялото училище.

„С нетърпение очакваме ваксина. 40 са фирмите в света, които са на ръба да създадат такава. 7 от тях са сключили договор с ЕС. Ние ще сме една от страните, които първи ще имат достъп до нея”, каза още главният здравен инспектор.

Следващата седмица се очаква да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според доц. Кунчев ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама