И машинният вот ще се брои ръчно, предупреди Цветозар Томов

10:43, 18 сеп 20 25 2336 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка няма да се гласува с машини на парламентарните избори, прогнозира пред БНР социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

От ГЕРБ не се пребориха за смесена избирателна система за ВНС

Много тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласуване, смята Томов. Според него с оглед на цялата процедура, ако устройствата се купуват, времето дори до редовните избори няма да стигне. 

За наемане на машини времето би могло да стигне, само че ще влезем в Книгата на Гинес с това наемане на машини за гласуване – практика, която изобщо не е разпространена в света“, подчерта Цветозар Томов.

Снимка: БГНЕС

„Ако наемем 9 хиляди устройства и ги върнем 2 седмици след изборите, ще похарчим един куп пари за тоя, дето клати дърветата, а на вратата вече ще чукат президентските избори, може би и нови предсрочни парламентарни, като гледам каква е обстановката. Това е идиотско решение - всеки път да наемаме машини за гласуване", заяви социологът. 

Според него най-лошият вариант е именно приетият- да се гласува и с машини, и с бюлетини. Така трима от четирима души ще гласуват с хартия, или в големите градове – двама от трима. 

Законът задължава СИК при несъответствие между броя на хартиените разписки и отчетения от машината брой гласуващи, да отчетат вота по броя на хартиените разписки. „Тоест ще трябва отново да ги броят, по същия начин, по който броят бюлетините, и да нанесат резултата, който ще бъде обременен със същите технически грешки като другото броене. По закон това е действителният резултат, а не този, който машината отчита. И възниква въпросът защо изобщо ни трябва тази машина, за да го направим“, попита Томов.

Най-вероятно машинният вот ще се брои ръчно, колкото и парадоксално да е това“, обобщи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама