Големите кавички на седмицата (14 - 18 септември)

09:00, 19 сеп 20 / Големите кавички 25 3572 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (07-11 септември)

"Управляващите трябва да работят така, че да се пълнят чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят своите собствени чекмеджета. Сега тези от властта с пълните чекмеджета искат да поканят тези долу, от площада, с празните чекмеджета да водят някакъв диалог, което няма как да стане. Дълбоката криза на доверие може да се излекува само с оставка, с честни избори и с ново доверие, за да могат страните да се чуят и да е ясно как ще работят в интерес на гражданите". Коментар на президента Румен Радев във връзка с политическата криза.

"Криза е и Първият учебен ден е изпитание не само заради Ковид-19, но и заради протестите и гнева, които се изливат по площадите. Заради тревогите и несигурността на родителите за бъдещето на техните деца. В такива моменти се опираме на непреходните ценности, като образованието. Но сякаш то е ценност за нацията, не и за държавата. Затова настояваме България да стигне поне средното европейско ниво за разходи за образование – вместо сегашните 3,5% - на 4,5% от БВП, колкото е в останалите европейски държави. Или с 1 млрд. лв. повече, заяви лидерът на платформата "Изправи се. БГ" Мая Манолова.

"Депутатите „да влязат в час“ и наистина да застанат на страната на българските граждани, на българските деца, учители, преподаватели, студенти, учени, допълни Манолова.

"Колеги народни представители, призовавам ви, когато ви се обадят журналисти от всички медии, вдигайте телефоните и давайте интервюта. Правете срещи, има възможност за такива и в пресцентъра, и в конферентната зала“. Този призив към депутатите отправи в пленарната зала председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Парламентът наскоро се премести, журналистите са изолирани от работата на законодателния орган, нямайки достъп до кулоарите, а от там и до депутатите, което прави невъзможно да правят собствени разработки и да задават въпроси. Представителите на медиите работят в зала на приземния етаж, където наблюдават на монитори случващото се в пленарната зала, но често процесът е съпътстван от технически проблеми", заяви Караянчева.

 

В сутрешния блок на bTV бе припомнено старо изказване на Бойко Борисов, в което казва: „Румяна Бъчварова вкарваше Христо Иванов през задния вход, за да ми каже, че ме обича“. Христо Иванов отговори така: „Никога не съм му казвал, че го обичам. Това е човек, който лъже вече в абсолютна самозабрава и си измисля неща. Бърка ме с Деница Сачева, очевидно“.

Замесената Сачева погледна иронично на коментара и отговори в същия дух: „Чувам, че Христо Иванов в доста от своите изяви споменава моето име. Аз не мога да му отвърна със същото, защото не е толкова често в моите мисли. Изобщо разговорите с дъх на яхния в публичното пространство не са мой специалитет. Смятам, че това е недостойно поведение. Опитът да заеме героична поза тогава, когато просто е дезертирал от отговорност, не ми прави впечатление“.

Вчера представители на „Изправи се.БГ“ и „Системата ни убива“ влязоха в бившия партиен дом и отказаха да излязат докато правителството не подаде оставка. Часове по-късно гардовете на НСО ги изведоха силово от сградата.

„Стигна се до абсурдната ситуация – тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и повод за обсъждане в пленарна зала. Искам да ви напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наше заседание, седеше вътре в залата. Същото дете със същите майки“, коментира червеният депутат Антон Кутев.

Изборният кодекс е приет, честито на печелившите и на всички други..." С тези думи председателстващият заседанието на парламента Валери Симеонов (НФСБ) обяви края на двудневните дебати по темата на второ четене. 

"Вирусът си прави, каквото си иска, ама буквално. Можем да кажем, че нищо не можем да кажем". Думи на главния държавен здравен експерт доц. Ангел Кунчев във връзка с тенденциите за разпространение на коронавируса.

Той коментира и началото на новата учебна година в условията на пандемия. "В една паралелка не може да има прекъсване (на вируса - бел.ред.), ако щете със скафандри ги сложете, няма как да стане".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама