Метрото се превърна в сцена за градско изкуство

16:30, 17 сеп 20 / София 25 2551 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

По повод празника на София мотриса от третия метродиаметър се превърна в сцена за градска култура.

В минутите след 12:00 часа пътниците по новата линия между Красно село и Хаджи Димитър станаха част от шоуто SOUND UNDERGROUND.

Снимка: Юлиан Тодоров

Стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални имровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението бяха само част от етюдите във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства" за Деня на София.

Подземният влак се движеше по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо не издаваше, че нещо различно се случва. На всеки пробег по маршрута от кв. "Красно село" до кв. "Хаджи Димитър", музиката се променяше от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно.

На различни метростанции във флашмоба, изненадващо се включваха артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите, „мотрисата-фантом“, както я нарекоха организаторите, разчиташе на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.

Снимка: Юлиан Тодоров

Независимият проект, озаглавен „Sound Underground” се осъществява със съдействието на дирекция „Култура“ на Столична община и с домакинството и партньорството на Метрополитен ЕАД.

SOUND UNDERGROUND се състоя за първи път в България. Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща.

SOUND UNDERGROUND надгради три издания на „Спектакъл в метрото“ и проявата “Digitality Underground”, като продължи традицията на различни форми на изкуство в градската среда, трансформирайки транспортната инфраструктура – в сцена за изява на идеи и таланти.

Снимка: Юлиан Тодоров

Целта на инициативата бе да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото „Ти хвана различната мотриса“.

Във влакчето зад диджей пулта ще застана градската легенда на електронната музика - DJ VLD. Музиката „на борда“ бе представена от възпитаници на националното музикално училище „Любомир Пипков“, фокусите бяха на илюзионистът д-р Джакел, а артспортът бе осигурен от новосформирания спортен клуб „ReCreate“.

Зоната на живите изпълнения на музиканти в мотрисата бе ограничена с лента, а стюарди наблюдаваха за спазването на актуалните епидемични мерки, носенето на предпазни маски или други средства. Часовият диапазон на акцията е избран специално, за да може да бъде избегнато струпването на голям брой хора на едно и също място по време на пиковите часове.

Снимка: Юлиан Тодоров

Все пак, най-любопитните имаха възможността да сканират QR код на постерите, позиционирани в мрежата на метрото и да узнаят приблизително точните часове на флашмоба. Загатване за инициативата вървеше и в телевизионния канал на подземната железница.

Културното събитие ще продължи през целия ден и всички жители и гости на столицата могат да станат част от SOUND UNDERGROUND.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама