Протестът, ден 72: Европа, сляпа ли си?

21:18, 18 сеп 20 25 4251 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

72-ра вечер на антиправителствен протест с искане за оставките на кабинета и на главния прокурор. И тази вечер в 19.00 часа недоволни от управлението на държавата се събраха на демонстрация под надслов "Нас не ни е страх". Протестиращите настояват и за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и за свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Тази вечер протестът протече спокойно. Хората надуваха свирки, освиркваха институциите и управляващите скандираха „оставка” и „мутри вън”.

Снимка: БГНЕС

И днес фасадата на парламента се превърна в своеобразен киноекран, на който бяха показани кадри от отминалите протести, клипове с полицейско насилие и изказвания на Бойко Борисов и други представители на властта. Излъчи се и видео за това какви дрехи носи бившият вече министър на туризма Николина Ангелкова и колко струват те.

"Готвим се за Велико Народно Въстание на 22.09! Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем!", казаха от "Отровното трио".

Около 20:00 часа движението по бул "Цар Освободител" бе блокирано.

Снимка: БГНЕС

В минутите преди 20:40 часа протестиращите поставиха плакат пред сградата на Народното събрание с напдис „Европа, сляпа ли си? Или си като него?“ На него е изобразен колаж от снимки на премиера Борисов с високопоставени личности като германския канцлер Ангела Меркел, австрийския канцлер Себастиан Курц и френския президент Еманюел Макрон. Освен тях има и снимки на снимките, за които се смята, че са направени в Бояна.

"Борисов, Вие сте срам за България. Вие сте загубите, въпреки това, което си гласувате", обърна се Арман Бабикян задочно към премиера. "Не изпращайте по телевизионните екрани сърдити старчета, които обясняват, че като пипате машините за гласуване, може да се разболеете от коронавирус. Все още сме държавата на 19 век, чакаме на гишета за хартийки, пишем молби, чакаме за входящи и изходящи номера. Докато се готвят експедиции за Марс, ние откриваме, че някой язовир е пресъхнал", добави той.

Тази вечер протестиращите не се отправиха към "Орлов мост", а потеглиха към сградата на Европейската комисия, където положиха копие на плаката с въпроса към Европа и скандираха "оставка".

Сред исканията на протеста е и оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева заради насилственото извеждане на активисти на "'Системата ни убива" от сградата на парламента в сряда вечерта. 

Вчера протестът бе белязан от масово замеряне със сливи на сградата на Народното събрание, организирано от майките на деца с увреждания. Те поставиха и седалки на тоалетни чинии с послания за Караянчева. Към парламента полетяха и други предмети - яйца, балони с вода и тоалетна хартия. Самият протест обаче премина спокойно.

Днешните демонстрации отново се провеждат под знака на подготовката за третата част на "Великото народно въстание", която е насрочена за 22 септември - Деня на независимостта.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 23:45, 18 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама